Honduras: Uusi presidentti laittomilla vaaleilla

Posted: 30.11.09 in +Honduras

Hondurasin uudeksi presidentiksi nousee konservatiivien ehdokas Porfirio Lobo. Kun 29.11. pidettyjen vaalien äänistä oli laskettu noin 60 prosenttia, Lobon osuus oli yli 55 prosenttia. Kilpaileva liberaalipuolueen ehdokas Elvin Santos tunnusti tappionsa. Vaalit pidettiin poikkeustilan vallitessa ja epädemokraattisissa oloissa, joten useimmat maailman maat eivät tunnusta vaalien tulosta.

 

[Teksti: Marjaliisa Siira]

Laillinen presidentti Manuel Zelaya ja vallan kaapannut preidenttii Roberto Micheletti eivät kumpikaan olleet vaaleissa ehdokkaina.

Vaalipäivänä Zelayan kannattajat osoittivat rauhanomaisesti mieltään vaaleja vastaan. Poliisi ympäröi mielenosoittajia panssarivaunuilla ja käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoitusten hajoittamiseen. Ainakin yksi mielenosoittaja on kuollut vaalipäivänä ja 83 haavoittunut, uutistoimisto ABN raportoi.

Latinalaisen Amerikan maiden valtioyhteisön ALBAn jäsenmaat ovat tuominneet vaalit eivätkä tunnusta vaalitulosta. ALBAn jäsenmaita ovat Kuuba, Venezuela, Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Honduras, Dominica, Antigua / Barbuda ja Saint Vincent / Grenadiinit. Vuonna 2008 ALBAan liittyneen Hondurasin laillisen hallituksen edustajat ovat sotilasvallankaappauksen jälkeenkin osallistuneet ALBAn kokouksiin, vaikka he ovatkin joutuneet toimimaan kotimaansa rajojen ulkopuolelta käsin.

”Tällaisilla sotilasjuntan itseään varten manipuloimilla ’vaaleilla’ ei ole mitään tekemistä demokratian kanssa”, totesi Nicaraguan presidentti Daniel Ortega. Ortega valitti erityisesti siitä, että Yhdysvallat, joka sotilasvallankaappauksen yhteydessä lupasi tukensa maan lailliselle presidentille Manuel Zelayalle, on pettänyt selkeän sekä Yhdistyneille kansakunnille että Amerikan valtioiden liitolle antamansa sitoumuksen ja siirtynyt avoimesti tukemaan Hondurasin laitonta ja väkivaltaista sotilasjunttaa. Vaalien muita tukijoita ovat vain Costa Rica, Panama ja Peru.

Vaaleissa valitaan myös kongressin jäsenet ja kaupunkien pormestarit, joiden mandaatit tulevat niin ikään laittoman vaaliprosessin vuoksi jäämään vaille ALBAn hyväksyntää ja kansainvälisesti tunnustettua asemaa.

Äänestysprosentista on erilaisia tietoja. Keskusvaalilautakunnan mukaan se nousi yli 60:n, mutta Zelayan kannattajat raportoivat, että noin 65 prosenttia äänioiketetuista jätti ääänestämättä, joillakin alueilla jopa 75 prosenttia. ABN toteaa, että äänestysprosenttia selvästi liioitellaan, että vaaleille saataisiin laillisuuden leima. Vaaliboikotin vuoksi virallisen tiedotteen äänestysprosentti ei kuulosta uskottavalta.

Lähteet: Prensa Latina, vunet.org, ABN, Yle

Kommentointi on suljettu.