Venezuela: Papit perustivat Chávezia tukevan kirkon

Posted: 24.11.09 in +Venezuela

Presidentti Hugo Chávezia avoimesti tukeva nuori kirkko herättää ärtymystä Venezuelan roomalaiskatolisessa hierarkiassa, sillä se saarnaa sekä evankeliumia että sosialismia. Kirkko perustettiin viime vuonna. Vatikaani ei ole antanut virallista lausuntoa asiasta.

Ciudad Ojedan kaupungissa perustetun Venezuelan reformistisen katolisen kirkon perustajat sanovat, että Chávezin sosialistiset aatteet kulkevat käsi kädessä kristillisen köyhien auttamisen periaatteen kanssa.

“Me emme tue mitään tiettyä poliittista suuntausta, mutta emme voi olla tunnustamatta ja tukematta hallituksen sosialistisia saavutuksia”, Enrique Albornoz, entinen luterilainen pappi sanoi. Hän oli mukana kirkon perustamisessa. ”Me tuemme tämän vallankumouksellisen hallituksen sosiaalisia ohjelmia.”

Albornozin mukaan ryhmä toisinajattelevia katolisia pappeja, luterilaisia ja anglikaaneja muodosti vähin äänin kirkon jo vuosia sitten, mutta sen ensimmäiset kolme piispaa vihittiin vasta viime vuonna.

Kirkolla on Venezuelassa viisi pyhäkköä ja noin kaksituhatta seurakuntalaista, joista suurin osa on öljyrikkaasta Zulian osavaltiosta, Albornoz kertoo. Rautaisin ikkunaluukuin varustettu sementtinen kirkko työläisalueella Ciudad Ojedassa toimii liikkeen keskuspaikkana. Kirkko on omaksunut paljon ajatuksia vapautuksen teologiasta ja Englannin kirkon Book of Common Prayer -teoksesta.

Venezuelalainen kardinaali Jorge Urosa Sabino on syyttänyt reformisteja yrityksestä jakaa katolinen kirkko, joka on johdonmukaisesti kritisoinut Chávezin sosialistisia pyrkimyksiä. Kirkko  on säilyttänyt merkityksensä yhtenä maan arvostetuimmista instituutioista.

“Tämän järjestön selvä poliittinen tavoite etäännyttää kristillisestä uskosta”, Urosa Savino on todennut ”Jeesuksen Kristuksen todellinen kirkko levittää Kristuksen sanaa koko maailmalle erillään poliittisista kysymyksistä ja sitoumuksista.”

Monsignor Roberto Luckert, yksi Chávezin suorapuheisimmista kriitikoista, on syyttänyt hallitusta uuden kirkon rahoittamisesta tarkoituksena pitää roomalaiskatolisten johtajien vaikutus kurissa.

Reformisti Albornoz on jyrkästi kiistänyt väitteet, joiden mukaan hallitus rahoittaisi hänen kirkkoaan, ja hän vaatii Luckertia esittämään todisteita. Hän lisää, että uudella kirkolla ei ole mitään poliittista linjaa, ja hänen mukaansa katoliset johtajat ovat olleet niitä, jotka ovat osallistuneet Venezuelan politiikkaan toimimalla Chávezin vastaisen opposition äänenä.

Reformistikirkko jakaa eräitä arvoja presidentin edustaman sosialismin kanssa. Se kuvailee myös itseään ”bolivaariseksi”, mikä viittaa Chávezin liikkeensä henkisenä isänä pitämään 1800-luvun itsenäisyystaistelija Simon Bolívariin.

Toisin kuin katolinen kirkko, uuden kirkon jäsenet eivät vieroksu homoseksuaalisuutta. Avioerot sallitaan, mikäli syynä on aviorikos tai suhteen ahdistavuus. Pappien selibaattilupaukset ovat vapaaehtoisia.

Chávez on toistuvasti joutunut kiistoihin katolisten johtajien kanssa otettuaan virkansa vastaan 1999. Chávez on syyttänyt heitä selän kääntämisestä köyhille ja häntä syrjäyttämään pyrkivien ”oligarkkien” tukemisesta.

 

Alkuperäinen artikkeli: http://www.venezuelanalysis.com/newsbrief/3625

Käännös: Jukka J. Rintala

Mainokset

Kommentointi on suljettu.