USA:n tukikohtia vastustetaan myös Kolumbiassa

Julkaistu 23.11.09 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Kolumbia

Kansalaisjärjestöt ja monet merkittävät  poliitikot Kolumbiassa vastustavat  Yhdysvaltain ja Kolumbian välistä tukikohtasopimusta, koska sen katsotaan muodostavan uhan alueelliselle rauhalle ja vakaudelle.


Kolumbian presidenttiehdokkaat Gustavo Petro (Alternative Democratic Pole, PDA) ja Rafael Pardo (Liberal Party) ovat todennet, että sopimus avaa tien Yhdysvaltain vapaalle ja laittomalle sotilaalliselle tunketumiselle Kolumbian maaperälle. Petro sanoi, että maan senaatti ei ole hyväksynyt tällaista laitonta menettelytapaa ja että se loukkaa Kolumbian perustuslakia. Hän vaati preidentti Alvaro Uribea purkamaan sopimuksen myös siksi, että se huonontaa Kolumbian suhteita naapurimaihin.

Pardo puolestaan totesi, että kysymys on kahden valtion välisestä sotilaallisesta sopimuksesta eikä niinkään huumeiden salakuljetuksen torjunnasta.

Mm. senaattorit Piedad Cordoba, Gloria Ines Ramirez ja monet muut ovat asettuneet jyrkästi vastustamaan sopimusta samoin kuin maan kommunistinen puolue kokonaisuudessaan. Näillä tahoilla katsotaan sotilastukikohtien sijoittamisen Kolumbiaan merkitsevän vahingollista vihamielistä politiikkaa alueella.

Entinen presidentti Ernesto Samper korostaa, että yhdysvaltalaisten sotilaiden läsnäolo Kolumbiassa erottaa Kolumbian muusta Latinalaisesta Amerikasta. (MLS – Prensa Latina/vunet.org)

Kommentointi on suljettu.