Honduras: Väkivaltaa laittomien vaalien alla

Posted: 23.11.09 in +Honduras

Tiedotusvälineiden sulkemiset, laittomat pidätykset ja sotilaiden läsnäolo leimaavat Hondurasia ennen 29.11. pidettäviä vaaleja, jotka YK on todennut laittomiksi.

TV-kanava 36 pimennettiin jälleen 21.11. Se on ollut keskeinen sotilasvallankaappausta vastustava media.

Ihmisiä on pahoinpidelty ja monia henkilöitä on kateissa. Vastuussa jo tapahtuneista laittomuuksista Hondurasissa katsotaan yleisesti olevan Roberto Michelettin johtaman kaapparihallinnon.

Hondurasiin on tullut noin 800 palkkasotilasta, jotka ovat levittäytyneet Hondurasin kaikkiin maakuntiin.Sotilasjuntan vastaisen kansallisen rintaman johtajat ovat varoittaneet, että yhä vakampia ja laajempia väkivaltaisuuksia on todennäköisesti odotettavissa.

On esitetty arveluita, joiden mukaan Michelettin johtama juntta antaa väkivaltaisuuksien tapahtua, koska laittomien vaalien jälkeen maassa ei ehkä ole lainkaan hallitusta, joka voitaisiin asettaa vastuuseen tapahtumista. Juridiseksi vastuunkantajaksi jäisi maata muodollisesti hallitseva, mutta syrjäytetty presidentti Manuel Zelaya. Hondurasin korruptoitunut ja politisoitunut ”oikeuslaitos” voisi näissä olosuhteissa laatia tekaistuja syytteitä Zelayaa vastaan.

Maan syyttäjälaitos on ennalta valmistettu käsittelemään poliittisia syytteitä kaikkia niitä henkilöitä vastaan, jotka asettuvat vastustamaan sotilasjuntan hallintoa ja sen poliittisia tavoitteita.

Hondurasin laillinen presidentti Manuel Zelaya on edelleen Brasilian Tegucigalpan lähetystössä. Hän vaatii vaalien siirtämistä siihen saakka, kunnes maahan on palautettu perustuslaillinen järjestys.

Manuel Zelaya ja Roberto Micheletti allekirjoittivat 30.10.2009 sopimuksen, jonka tarkoituksena oli palauttaa Honduras perustuslailliseen tilaan. Micheletti luopui sopimuksen toteuttamisesta välittömästi ja harkitusti. Yhdysvaltain ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan osasto asettui käytännössä tukemaan Michelettiä ja siten petti sopimuksen. (MLS – Prensa Latina/vunet.org)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.