Tietyöt uhkaavat Bolivian tunnetuinta villieläinten suojelupuistoa

Posted: 16.11.09 in +Bolivia

Bolivian tunnetuimman villieläinten suojelupuiston Parque Machian tulevaisuus on vaarantunut viereisen Villa Tunarin kaupungin aloitettua maantien rakentamisen suojelualueen läpi.

[Teksti ja kuva: Jarmo Pykälä]

parquemachia

Mustahämähäkkiapina kommunikoi vapaaehtoisen eläintenhoitajan kanssa

Kaupunki pitää tiehanketta tärkeänä, koska se edistää merkittävästi Chaparen alueella kasvatettavan kokapensaan lehtien toimittamista markkinoille.

Bolivian presidentti Evo Morales määräsi tietyöt keskeytettäväksi, kunnes Parque Machian eläimet on saatu siirrettyä turvaan. Tietyöt seisahtuivat puiston rajalle, mutta kaupungin edustajat ovat uhanneet jatkaa rakentamista hallituksen käskystä huolimatta.

Parque Machiaa ylläpitävä Inti Wara Yassi -järjestö (CIWY) on ainoa pelastettuja villieläimiä Boliviassa hoitava taho. Sen kahdessa suojelupuistossa on yli 1 000 eläintä.

Parque Machia sai arvovaltaisen puolestapuhujan lokakuun lopulla, kun Jane Goodall vieraili puistossa.

CIWY kertoo joutuneensa pattitilanteeseen. Eläinten siirtämiseen pois puistosta tarvitaan lupa ympäristöministeriöstä. Sen saaminen ei ole lainkaan varmaan, koska puisto on tärkeä Villa Tunarin turismille.

– Eläinten siirtäminen aiheuttaisi voimakasta vastarintaa hotellien- ja ravintoloiden omistajilta, kertoo sähköpostitse CIWY:n tiedottaja Jonathan Cassidy.

Toteutuessaan tie jakaisi 37:n hehtaarin suojelualueen kahtia ja vaikeuttaisi eläinten elämää. Pieni puisto on ollut jo entuudestaan sietokykynsä rajoilla.

– Jos tien rakentamista jatketaan, joudutaan eläimet uudelleensijoittamaan puiston sisällä. Tämä on erittäin vaikeaa ja elinpiirin pienentäminen heikentää merkittävästi niiden elämisenlaatua.

Ongelman ratkaisemiseksi CIWY osti 300 hehtaaria Amazonin sademetsää uuden suojelualueen perustamiseksi. Jacj Cüisiksi, Unelmien maaksi, nimetyn alueen on tarkoitus toimia Parque Machian rinnalla ja tuoda lisäkapasiteettia uusien eläinten vastaanottamiseksi jo entuudestaan täynnä olleelle puistolle.

Järjestön kolmas, 850:n hehtaarin laajuinen puisto Bio Parc Ambue Ari sijaitsee lähellä Santa Cruzin kaupunkia.

CIWY:lle tuotavien villieläinten määrä on ollut jatkuvassa kasvussa.  Niitä tulee salakuljettajilta, sirkuksista tai lemmikkinsä hylänneiltä omistajilta.

– Meille tulee kuukaudessa 20-30 eläintä. Niistä yleensä 8-10 on kädellisiä, yksi kissaeläin ja loput lintuja. Osan eläimistä tuovat poliisit, jotka ovat löytäneet niitä salakuljettajilta tiesuluilla ja ratsioissa.

Amazonin alue on yksi tärkeimmistä kasvien ja villieläinten salakaupan lähteistä. Pääasiassa kauppaa käydään Brasilian puolella, mutta yhä enemmän myös Boliviassa. Boliviassa astui tänä vuonna voimaan yksi maailman tiukimpia sirkuseläinten pitokielloista, mikä on myös osaltaan kasvattanut tulevien eläinten määrää.

Järjestö pyrkii kuntouttamaan ja vapauttamaan mahdollisimman suuren osan eläimistä. Niille eläimille, joita ei voida vapauttaa, pyritään tarjoamaan mahdollisimman hyvät elinolot. Esimerkiksi puumia ulkoilutetaan säännöllisesti.

CIWY toimii vapaaehtoistyöntekijöiden ja lahjoituksien turvin. Entiset vapaaehtoiset ympäri maailmaa keräsivät yli puolet Jacj Cüisin ostamiseen tavituista 20 000 eurosta.

– Bolivian hallitus tukee järjestöä, mutta ei rahallisesti. Ympäristöministeriö yrittää varmistaa, että puiston tekemä työ olisi laadukasta, mutta varojen puutteessa he eivät voi tehdä paljoakaan.

Uuden puiston infrastruktuurin rakentaminen aloitettiin syyskuussa, mutta lopullinen rahoitus on vielä auki.

– Tarvitsemme seuraavan 3-5 vuoden aikana noin 20 000 euroa vuodessa alueen konservointiin ja tarvittavien rakennusten kuten eläinlääkäriaseman rakentamiseen.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.