Meksikossa kiistellään sähköyhtiöstä

Posted: 23.10.09 in +Meksiko

Launtaina 10. lokakuuta kello 23.00 Luz y Fuerza del Centron sähkönjakelukeskukset vallattiin. Presidentti oli kaikessa hiljaisuudessa päättänyt lähettää liittovaltion erikoisyksiköt (PFP) ottamaan haltuunsa maan keskiosan ainoan sähköyhtiön. Päätöstä perusteltiin yhtiön katastrofaalisella taloudellisella tilanteella ja tehottomuudella. Palvelun väitettiin olevan täysin luokatonta samoin kuin muuta työväestöä parempien etujenkin. Vaikka hallitus vetoaa päätökseensä perustulaillisena välttämättömyytenä kriisin olosuhteissa, on konflikti syventämässä Meksikon sosiaalista kriisiä.

Toinen osapuoli eli Meksikolainen sähkömiesten ammattijärjestö (SME) operoi kaikkia sähköyhtiön toimintoja, mutta nyt 44 000 järjestön aktiivia uhkaa jäädä pysyvästi työttömiksi. Irtisanomisrahojen maksaminen on alkanut, mutta monet eivät ole innostuneita vaihtamaan työpaikkaansa kertaluontoiseen korvaukseen. Työministeri on luvannut työpaikat vain kymmenelle tuhannelle sähkömiehelle. Sähkömiesten strategista asemaa Keski-Meksikossa voisi verrata Paperiliiton rooliin suomalaisen työväestön keulakuvana ja äänenkantajana.

SME tunnetaan perinteikkäänä demokraattisena ammattiyhdistyksenä, joka on radikaalina vasemmistolaisena toimijana osallistunut kaikkiin merkittäviin taisteluihin solidaarisesti aina Meksikon vallankumouksesta lähtien. Nyt oikeistohallituksen arvellaankin pyrkivän eliminoimaan SME:n myötä iso osa perinteistä vasemmistolaista työväenliikettä. Lopullisena tavoitteena voisi olla sosialististen vaihtoehtojen poiskitkeminen.

Lyz y Fuerza del Centron selvitystilaan vieminen on jo ehditty nimetä vallankaappaukseksi. Yllättävien ratkaisujen ajankohta osuu myös yhteen sähkömiesten ammattijärjestöjen taannoisten vaalien kanssa, jotka johtivat medioiden liioittelemiin sisäisiin ongelmiin. Aikoja sitten suunnitellut toimet päätettiin laittaa käytäntöön, koska hallituksessa uskottiin, ettei SME:n yhtenäisyys kestäisi tämän luokan kriisiä. Toisin on kuitenkin käynyt, sillä SME:n tiiviit rivit ovat laittaneet alulle kokonaisen massiivisen kansanliikkeen. Samalla vasemmiston ja oikeiston välit ovat kiristyneet äärimmilleen.

Kongressissa muun muassa Demokraattisen vallankumouspuolueen (PRD) edustaja Emilio Serrano totesi, ettei kongressiakaan voi lakkauttaa sillä tekosyyllä, että se tulee kalliiksi. Toisaalta erääksi motiiviksi on arveltu vakaata aikomusta yksityistää julkisessa omistuksessa olevat sähköpalvelut. Sektorille ei ole juuri vuosikausiin investoitu, eikä Luz y Fuerza del Centro ole siten kyennyt parantamaan palveluidensa tasoa. Useiden politiikantuntijoiden mukaan alkanut prosessi muistuttaa 90-luvulla tapahtunutta Telmex-puhelinyhtiön yksityistämistä.

Presidentti Calderón on vastannut väitteisiin seuraavasti:

– Kyseessä ei ole poliittinen päätös. Sähköpalveluita ei aiota yksityistää. Päätökseni perustuu voimassa olevaan lainsäädäntöön.

 

 Vasemmisto osoitti voimasuhteensa

Kansa yhtyi kuitenkin yhteiseen taisteluun työväenluokan oikeuksista torstaina 15. päivä lokakuuta, jolloin 1, 5 miljoonaa meksikolaista valloitti pääkatu Reforman aina Itsenäisyyden enkeliltä valtavalle Zócalon torille asti. Loppumattona virtana kuuden tunnin ja useiden kilometrien pituudella edennyt mielenosoitus huipentui Zócalon pimenevän illan kokoontumiseen. Maailman kolmanneksi suurin tori täyttyi marssijoista, jotka edustivat useita kymmeniä erinäisiä järjestöjä. Mukana olivat muun muassa useat ammattijärjestöt sekä suurimpien yliopistojen tiedekunnat. SME yhtyi jo aiemmin kuluvalla viikolla Andrés Manuel López Obradorin edustamaan oppositiohallitukseen.

Marssin aikana kaikuivat huudot ja riemukkaat taputukset, jotka povasivat kuolemaa hallitukselle. Calderónia verrattiin Hondurasin vallankaappaaja Michelettiin ja Adolf Hitleriin. Kriisi ollaan valmis ratkaisemaan, maksoi mitä maksoi. Zócalolla kuultiin useita puhujia kuten Työväenpuolueen (PT) johtohahmoa ja senaattoria Porfirio Muñoz Ledoa. Puhujat loivat näkökulmia vellovaan kriisiin. Meksiko elääkin heidän mukaansa vallankaappauksen uhan alla tai vastaavasti valmistelee suurta yleislakkoa. Uuden vallankumouksen alkaminen ei enää ole kovin kaukana, sillä kansa haluaa muuttaa julkisen elämän suunnan pysyvästi.

Meksikolaisen sähkömiesten ammattijärjestön puheenjohtaja Martín Esparza on haastanut presidentin julkiseen väittelyyn, jotta kansa voisi päättää kuka valehtelee. Hänen mukaansa ongelman ydin ei ole sähköyhtiön tehottomuus, vaan yritysmaailman ja hallituksen korruptio:

– Yritykset ovat suuttuneet, koska olemme käyneet läpi niiden laskutietoja. Useat hotellit ja suuryritykset kuten Telmex eivät maksa sähköstä lainkaan. Samoin valtiovallan rakennukset ja jopa presidentti varastavat sähkönsä suoraan laittomilla asennuksilla. Ongelma ei siis ole työntekijöiden eduissa.

Vasemmistopuolueet ovat valmistelleet kongressissa vastalauseen presidentin säädöstä vastaan. Institutionaalisen vallankumouspuolueen (PRI) osallistumishalukkuus voi olla ratkaisevassa asemassa, kun presidentin auktoriteetti haastetaan. Sen lisäksi vireillä on yksityisiä ja kollektiivisiä syytteitä työlainsäädännön rikkomisesta. Toisaalta oppositiojohtaja Andrés Manuel López Obrador on vaatinut puolueetonta tutkimusta selvitystilan motiviiveista. SME vaatii puolestaan Keski-Meksikon ainoan sähköyhtiön välitöntä uudelleen aktivoimista. Tällä hetkellä sähkönjakelusta vastaavat yhden päivän varoitusajalla koulutetut liittovaltion agentit. Luz y Fuerza del Centro on meksikolaisittain tärkeä suuryritys, sillä sen toimittama sähkö on Keski-Meksikon talouden selkäranka. 35 prosenttia kansallisesta tuotannosta keskittyy pääkaupunkiin ja sitä ympäröivälle metropolialueelle.

Tuore tapahtumaketju ajoittuu syvimmän talouskriisin aikakauteen. Kaikista Latinalaisen Amerikan maista Meksikon on kärsinyt kaikkein pahiten lamasta, sillä 53 miljoonasta Latinalaisen Amerikan päivittäin nälkää näkevästä ihmisestä 20 miljoonaa asuu Meksikossa. Samaan aikaan hallitus on pyrkinyt muuttamaan veropolitiikan suuntaa radikaalisti ehdotuksellaan sisällyttää ruoka ja lääkkeet ensimmäistä kertaa maan historiassa verotuksen piiriin. Luz y Fuerza del Centron eliminoiminen autoritäärisesti kaikessa hiljaisuudessa on omiaan laukaisemaan muhivan sosiaalisen kaaoksen. (SL – La Jornada, Canal Once)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.