Uusi valuutta syventää ALBA-yhteistyötä

Posted: 18.10.09 in Uncategorized

Bolivian Cochabambassa pidetty ALBA-maiden huippukokous päätti luopua dollarin käytöstä maiden välisessä kaupassa. Dollari korvataan tilivaluuttana toimivalla sucrella vuodesta 2010 lähtien.

Rahaliitto merkitsee ALBA-integraation syvenemistä. Osana sitä on ALBA-maiden pankin toimenkuvana ottaa haltuunsa Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston tehtävät Latinalaisessa Amerikassa. ”Tämä on tärkeä askel kohti kansojemme itsemääräämisoikeutta ja vapautumistamme dollarin diktatuurista, uusliberalismin diktatuurista ja ylikansallisten yhtiöiden diktatuurista”, sanoi Venezuelan presidentti Hugo Chávez.

Rahaliiton lisäksi hyväksyttiin asiakirjat maiden välisestä reilusta kaupasta, Äiti Maan oikeuksista, tuesta Hondurasin kansalle ja vaatimuksesta Kuuban saarron purkamisesta.

Chávezin ja Fidel Castron ideoiman ALBA-sopimuksen (Bolivaarinen vaihtoehtoehto Amerikan kansoille) päämääränä on luoda Latinalaisen Amerikan ja Karibian kansojen yhteisö, jolla on yhteisen valuutan lisäksi yhteinen parlamentti sekä yhteiset kaupan, politiikan ja talouden instituutiot.

ALBA-maat eivät päättäneet Cochabambassa Venezuelan ehdottaman puolustusliiton perustamisesta, vaan asia jätettiin Bolivian Evo Moralesin ehdotuksesta vielä hautumaan. Sen sijaan raporttien mukaan valtionjohtajien puheissa tuotiin entistä selkeämmin esiin ALBA-yhteistyön sosialistinen luonne ja imperialisminvastaisuus. Hondurasin sotilasvallankaappaus ja sotilastukikohtien perustaminen Kolumbiaan nähtiin puheissa hyökkäyksenä nimenomaan ALBAa vastaan.

ALBA-yhteistyössä mukana ovat Venezuela, Bolivia, Kuuba, Ecuador, Nicaragua, Honduras, Dominica, Saint Vincent ja Grenadiinit sekä Antigua ja Barbuda. (TK – Juventud Rebelde, BBC Mundo ym.)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.