Honduras: Zelaya valmis rehelliseen dialogiin

Posted: 7.10.09 in +Honduras

Hondurasin perustuslaillinen presidentti Manuel Zelaya kritisoi Amerikan maiden järjestöä OAS:ia liian pehmeästä suhtautumisesta sotilaskaappauksella valtaan nousseeseen Roberto Michelettin hallitukseen. Zelaya ja demokratian palauttamista vaativa vastarintaliike ovat kuitenkin valmiita dialogiin perustuslaillisen järjestyksen palauttamiseksi.

Zelaya sanoi antamassaan haastattelussa olevansa valmis myönnytyksiin, jotta kymmenen Amerikan maan alkamassa olevat neuvottelut tilanteen ratkaisemiseksi voivat menestyä. Zelayan mukaan vain hänen valtaan paluunsa voi varmistaa tulevien presidentinvaalien sujumisen demokraattisesti. Zelaya kuitenkin sanoi, että valtaanpaluu olisi ”symbolinen” ja sen tavoitteena olisi osoittaa, ettei vallankaappaus ole hyväksyttävissä.

Sellaista kompromissia Zelaya ei hyväksy, jossa sekä hän että Micheletti eroaisivat tehtävistään. Zelaya varoitti Amerikan maiden edustajia lankeamasta Michelettin ansaan. ”He ovat sulkeneet oppisition tiedotusvälineet, pitävät satoja poliittisia vankeja eivätkä ole hyväksyneet nimeämäni komission vierailua. Kaikki tämä tapahtuu ja kyseessä on yksi ansa lisää Hondurasin kansan kuolinkamppailun pitkittämiseksi”, Zelaya julisti.

Vaikka Zelaya itse pitää paluutaan symbolisena ja sanoo, ettei aika enää riitä aiemmin kaavailtujen uudistusten läpiviemiseen, vaatii kansalaisjärjestöjen vastarintaliike yhä perustuslakia säätävän kokouksen koollekutsumista. Vastarintaliike ilmoitti tiedonannossaan haluavansa osallistua dialogiin, mutta korosti sen olevan mahdotonta niin kauan kuin sortotoimet jatkuvat.

Zelaya oleilee yhä Brasilian suurlähetystössä, jossa hän on ollut maahan palaamisestaan asti. Presidentti kuvaili lähetystön olosuhteista keskitysleirimäisiksi. Suurlähetystöä piirittävät sotilaat eivät anna toimittaa lähetystöön riittävästi elintarvikkeita eivätkä salli vierailuja tai edes sanomalehtien tai asiapapereiden toimittamista paikan päälle.

Aiemmin Zelayaa yritettiin häätää lähetystöstä myrkkykaasuilla, ja nyt armeija käyttää lähetystössä oleskelevia vastaan LRAD-ääniasetta, joka lähettää niin voimakasta ääntä, että se vaurioittaa kuulohermoja. Asetta on aiemmin käytetty mm. Somalian merirosvojen lamauttamiseen ja karkottamiseen. (TK – Telesur, Rights Action, Ansa ym.)

Kommentointi on suljettu.