Honduras: Poliisi ja armeija piirittävät Brasilian lähetystöä

Posted: 24.9.09 in +Honduras

Hondurasin turvallisuusjoukot piirittävät edelleen Brasilian suurlähetystöä ja YK:n edustustoa maan pääkaupungissa Tegucigalpassa. Brasilian lähetystössä oleilevan laillisen presidentin Manuel Zelayan tueksi järjestetyt mielenilmaukset on tukahdutettu voimakeinoin.


Zelayan syrjäyttänyt juntta pyrkii savustamaan maahan hiljattain palanneen presidentin ulos lähetystöstä. Brasilian viranomaisten mukaan suurlähetystöstä on katkaistu vesi ja sähkö. Puhelin- ja matkapuhelinyhteyksiä häiritään.
 
Armeijan ja poliisin hyökkäyksessä junttaa vastustavien tuhansien rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun on haavoittunut kymmeniä ihmisiä. Pidätettyjä on kerätty urheilustadionille. ALBA-valtioyhteisön, ihmisoikeusjärjestöjen ja monien Latinalaisen Amerikan maiden hallitusten ohella myös Amerikan maiden järjestön OAS:n alainen ihmisoikeuskomissio on tuominnut voimankäytön ja vaatii ihmisoikeustarkkailijoiden päästämistä maahan. OAS:n pääsihteeri José Miguel Insulza ei myöskään ole päässyt maahan, koska juntta on sulkenut kaikki kansainväliset lentokentät.
 
Hondurasin tilanne on noussut esille myös New Yorkissa keskiviikkona 23.9. alkaneessa YK:n yleiskokouksessa. Presidentti Zelaya vetosi YK:n jäsenvaltioiden johtajiin sen puolesta, että ”Hondurasin kansaa ei jätettäisi yksin näillä kriittisillä hetkillä”. (TK – Telesur, BBC Mundo)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.