Zelaya palasi Hondurasiin

Posted: 22.9.09 in +Honduras

Hondurasin laillinen presidentti Manuel Zelaya palasi maahan 21. syyskuuta, 86 päivää vallankaappauksen jälkeen. Maata hallitsevan juntan johtaja Roberto Micheletti vaatii Brasilian luovuttamaan Zelayan viranomaisten käsiin.

Brasilia on vahvistanut, että Zelaya oleilee maan suurlähetystössä Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa. Myös Hondurasin ulkoministeri Patricia Rodas vahvisti tiedon. Hän kertoi Zelayan palanneen maahan vuoriston kautta.

Rodas korosti, että Zelayan paluu merkitsee tappiota de facto –hallitukselle ja vallankaappaajille, jotka nousivat valtaan aseiden voimalla eivätkä vaaliuurnilla ilmaistun kansan tahdon ansiosta.

Vallankaappaushallituksen nimittämä presidentti Micheletti yritti ensin kiistää Zelayan palanneen maahan, mutta syyttää nyt Brasiliaa Zelayan suojelusta ja suurlähetystön käyttämisestä kapinan lietsomiseen.

Hondurasin vallanpitäjät varoittivat, että Brasilia yksin on vastuussa mahdollisesta väkivallasta, joka aiheutuu Zelayan oleskelusta maan lähetystössä. Ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta tuhannet ihmiset kokoontuivat uutisen levitessä suurlähetystön eteen osoittamaan tukeaan sotilaiden syrjäyttämälle presidentille.

Michelettin hallitus on toistuvasti vannonut pidättävänsä Zelayan, mikäli tämä tulee maahan.  (TK – Telesur, BBC Mundo)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.