Uudistukset etenevät hitaasti Paraguayssa

Julkaistu 22.9.09 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Paraguay

Paraguayn presidentin Fernando Lugon hallituksen ensimmäinen vuosipäivä elokuun puolivälissä osui yhteen viisipäiväisen valtakunnallisen mielenosoituksen sarjan kanssa. Sen järjesti Yhtenäinen kansan tila (Espacio Unitario Popular), joka on useiden eri poliittisia suuntauksia edustavien järjestöjen yhteenliittymä.

Entisen piispan Lugon valinta presidentiksi viime vuonna päätti yli kuusi vuosikymmentä jatkuneen oikeistohallinnon Paraguayssa. Kampanjassaan Lugo nosti esille erityisesti köyhien oikeudet. EUP vaatii häntä nyt toteuttamaan erityisesti maareformin.

Muutosten läpivienti ei ole helppoa, sillä oikeistolla on enemmistö kongressin ala- ja ylähuoneessa. EUP kehottaa presidenttia pitämään puolensa oikeistovoimia vastaan, jotta sosiaalisia kehitysohjelmia ei kaadettaisi uusilla laeilla.

Paraguayn valtamedia on hyökännyt mielenosoittajia vastaan syyttämällä EUP:n johtoa milloin mistäkin rikoksista, muun muassa huumekauppaan sekaantumisesta. EUP:n piirissä tämä on nähty merkkinä poliittisen ja taloudellisen eliitin epätoivosta. Sen jälkeen kun konservatiivinen Colorado-puolue hävisi presidentinvaalit, eliitti ei ole löytänyt poliittista kanavaa etujensa ajamiseksi.

Hondurasin vallankaappaus on kuitenkin herättänyt uutta toivoa Paraguayn oikeistossa ja saanut sen hyökkäämään yhä rajummin Lugon hallitusta vastaan.

Lugon vaalivoiton taustalla olivat osaksi taloudellisen eliitin ja Colorado-puolueen väliset ristiriidat, mutta hän pystyi myös kokoamaan taakseen hyvin laajan yhteenliittymän. Monet Lugoa tukeneet järjestöt vaativat kuitenkin häneltä radikaalimpia toimia uudistusohjelmansa toteuttamiseksi, vaikka pitävätkin ensisijaisena vastustajanaan oikeistoa.
 
EUP on kiirehtinyt erityisesti sosiaalipolitiikan ja oikeuslaitoksen toimintatapojen uudistamista. Keskeinen vaatimus on myös maataloustyöntekijöiden terveyden vaarantavien myrkyllisten käytön kieltäminen.

Lugo tunnetaan populistisesta puhetavastaan, mutta hän ei ole vielä saanut toteutettua uudistuksia, joilla väestön elintasoa tai itsemäärämisoikeutta parennettaisiin. EUP aikoo rakentaa laajan kansanrintaman vauhdittamaan uudistuksia.

Paraguay torjui äskettäin Yhdysvaltojen ehdotuksen sotilasyhteistyön lisäämisestä. Presidentti Lugon mukaan hänen hallituksensa lopettaa suuren osan maiden yhteisistä sotilasharjoituksista. Lugo myös yhtyi mantereenlaajuiseen vastarintaan Kolumbiaan sijoitettavia yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan:

”Kolumbiassa olisi noin 500 yhdysvaltalaista sotilasta ja muuta henkilökuntaa, mikä ei jäisi huomaamatta. Se ei ole sopivaa nyt, koska sotilasyhteistyön lisääminen voisi aiheuttaa huolta Mercosurin ja Unasurin jäsenmaiden keskuudessa.” (SL – Democracy Now!, Green Left Weekly)

Kommentointi on suljettu.