Honduras valmistautuu kyseenalaisiin vaaleihin

Posted: 18.9.09 in +Honduras

Hondurasissa on aloitettu viralliset vaalikampanjat marraskuun lopulla pidettäviä näennäisiä presidentinvaaleja varten. Maan kansallinen kaappauksen vastainen rintama on ilmoittanut, ettei se hyväksy vaaleja, jotka järjestetään laittomissa olosuhteissa.

Rintaman kantaan ovat yhtyneet myös riippumaton presidenttiehdokas Carlos Humberto Reyes ja vasemmistoa edustava Hondurasin demokraattinen yhtenäisyyspuolue.

Viralliseen vaalikampanjaan osallistuvat näillä näkymin ainakin kaksi perinteistä puoluetta: liberaalipuolue ja konservatiivinen kansallispuolue. Pieni kristillisdemokraattinen puolue, sosialidemokraattinen innovaatiopuolue ja yhtenäisyyspuolue ovat myös valinneet presidenttiehdokkaansa, mutta ilmoittavat vastustavansa maan sotilasjunttaa.

Vaaliehdokkaat tapasivat 17.9. Costa Rican presidentin Oscar Ariasin, joka on ilman menestystä yrittänyt toimia välittäjänä Hondurasin kriisissä. Vallankaappauksen vastainen rintama kuvaili tapaamista tuoreeltaan pilkanteoksi. Rintaman johtohahmoihin kuuluva Rafael Alegría sanoi kansanliikkeiden odottaneen, että ehdokkaat olisivat myöntäneet, että maassa on tapahtunut vallankaappaus ja osallistuneet kriisin ratkaisemiseen.

Sen sijaan ehdokkaat – vasemmistolaista Reyesia lukuun ottamatta – allekirjoittivat yhteisen lausunnon, jossa ei vaadita Hondurasin laillisen presidentin Manuel Zelayan palauttamista valtaan.

Kansanliikkeiden mukaan vaaleilla pyritään legitimoimaan nykyinen laiton, väkivaltaan perustuvat tilanne, jossa Zelaya joutuu edelleen olemaan maanpaossa. (TK – Juventud Rebelde, Granma/Kominform).

Mainokset

Kommentointi on suljettu.