Rauhankonsertti sai Miamin kuubalaiset sotajalalle

Posted: 14.9.09 in +Kuuba

Latinopopin suurimpiin tähtiin kuuluva Juanes esiintyy Kuubassa huolimatta vanhoillisten kuubalaispakolaisten vastustuksesta.

USA:ssa asuva kolumbialaissyntyinen Juanes on myös kuubalaisten suosiossa. Maailmantähden ilmoitus rauhankonsertin pitämisestä Havannan vallankumousaukiolla 20.9. sai Kuubassa innostuneen vastaanoton, mutta Floridansalmen toisella puolella uutinen otettiin vastaan varsin toisenlaisissa tunnelmissa.

Kuubalaispakolaisten järjestöt tuomitsivat välittömästi Juanesin konsertin, koska ”epäpoliittisia konsertteja ei ole olemassa”.

Mielenosoittajat rikkoivat artistin levyjä ja polttivat mustia paitoja viittauksena Camisa negra –kappaleeseen, jolla laulaja nousi maailmanmaineeseen. ”Näin teemme hänelle (Juanesille), poltamme hänet koska hän on kommunisti, petturi, terroristi, Fidel Castron saappaannuolija”, eräs pakolaisista julisti lehdistölle.

Juanes on korostanut, että Havannan konsertilla ei ole muita päämääriä kuin rauhan edistäminen. Samanlaisia konsertteja paikallisten artistien kanssa pidetään eri puolilla maailmaa. Hän myös kertoi Twitter-viestissään, ettei ole tavannut Miamin kaduilla ainuttakaan tavallista kuubalaista, joka olisi konserttia vastaan.

Kuuban tärkeimpiin laulajiin kuuluva Silvio Rodríguez, joka ideoi konsertin yhdessä Juanesin kanssa, pahoitteli Miamin reaktioita ja piti niitä osoituksena pelosta, jota monet tuntevat Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden paranemisesta.

Kiista levisi myös Eurooppaan, kun pariisilaistunut kuubalaiskirjailija Zoe Valdés riensi välittömästi selvittämään kansainväliselle medialle, että Silvio ei ole vain laulaja, vaan castrolaisuuden pahimpia edustajia Kuubassa.

Havannan konsertti on täysin epäkaupallinen ja sen odotetaan keräävän satojatuhansia osallistujia. (TK – IPS, Havana Times, BBC Mundo)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.