Brasilia: Stora Enson tytäryhtiö laittomuuksien tiellä

Posted: 3.9.09 in +Brasilia

Stora Enson tytäryhtiö on toiminut yksiselitteisen lainvastaisesti Brasiliassa, toteaa Maattomien ystävät ry.  Veracel -selluyhtiön ei epäillä syyllistyneen pelkästään ympäristö- ja maaoikeusrikoksiin, vaan yhtiön toimia tutkitaan myös järjestelmällisenä rikollisuutena. Sen epäillään sekaantuneen muun muassa rahanpesuun, veronkiertoon ja korruptioon.

Helsingin Sanomissa 30.8. valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Kari Häkämies siirtää vastuun valtion sijoitusyhtiö Solidiumille. Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen kuitenkin kieltäytyy edes tutkimasta Stora Enson väärinkäytöksiä. Solidiumilla ja Kelalla olisi kuitenkin yhteensä 35 %:n omistuksellaan määräysvalta Stora Ensossa.

Maattomien ystävien mukaan on täysin kiistatonta, ettei Brasilian Stora Enson toimintakulttuuri kestä lähempää tarkastelua, vaan on korruption ryvettämä. Stora Enso on sekaantunut yhteisyritystensä kautta jopa kuolemiin johtaneisiin konflikteihin. Stora Enso ja sen ja Aracruzin
yhteisyritys Veracel Celulose ovat rahoittaneet paitsi heitä jatkuvissa maakiistoissa tukevia johtavia poliitikkoja, myös Bahian osavaltion sotilaspoliisia, joka hääti väkivaltaisesti maata vallanneita naisia Veracelin mailta maaliskuussa 2008. Stora Enso on keskellä konfliktia, jossa se pyrkii yhtenä suurmaanomistajana ja rahoittamiensa poliitikkojen avulla estämään maan käyttämistä ruoan viljelyyn.

Maakeinottelu nostaa maan hintaa

Selluyhtiöiden toiminta Brasiliassa aiheuttaa vakavia yhteiskunnallisia ongelmia. Veracel Celulosella on Bahian osavaltiossa Brasiliassa 205 000 hehtaaria maata, joista noin 20 000 hehtaaria on julkista maata. Veracelin maakeinottelu nostaa maan hintaa ja ehkäisee Brasilian perustuslaissa edellytetyn maauudistuksen toteuttamista, jolla myös maattomille maatyöläisille jaettaisiin viljelysmaata.

Brasilian perustuslain artiklan 188 mukaan julkisten maiden käytön tulee olla yhteensopiva maatalouspolitiikan ja kansallisen maauudistussuunnitelman kanssa. Huhtikuun alussa Brasilian Maattomien maatyöläisten liike MST valtasi Veracelin laittomasti haltuun ottamalle julkiselle maalle perustettuja eukalyptusplantaaseja ja istutti niiden tilalle ruokakasveja, kuten maissia ja papuja. Viisi tuhatta maatonta perhettä häädettiin eukalyptusplantaasilta heinäkuun lopulla. Häädön aikana yksi maaton kuoli. MST valtasi saman alueen uudelleen elokuun alussa, jolloin kävi ilmi, että Veracel oli tuhonnut maattomien viljelemän ruokasadon.

Maattomien ystävät ry. vaatii, että Stora Enson puoliksi omistama Veracel poistuu valloittamiltaan julkisilta mailta ja että Suomen valtio vihdoin kantaisi vastuunsa valvoa Stora Enson toimia Brasiliassa.

 

Lähde: Maattomien Ystävät ry:n tiedote 2.9.2009

Mainokset

Kommentointi on suljettu.