Demokratia vaarassa myös Guatemalassa

Julkaistu 31.8.09 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Guatemala

Guatemalalainen rauhannobelisti Rigoberta Menchú on äskettäin varoittanut vallankaappauksen mahdollisuudesta myös Guatemalassa. Menchún mukaan Guatemalassa kaappausta eivät suorittaisi sotilasvoimat, vaan ”taloussektori, joka haluaa saattaa voimaan omat norminsa ja lakinsa”.

[teksti: Timo Partanen]

 Nykyinen presidentti Alvaro Cólom astui virkaansa 14.1.2008. Hän edustaa ”keskivasemmistolaista” Kansallisen Toivon Yhteisöä (UNE, Unidad Nacional de la Esperanza). Presidentin virkakausi on 4 vuotta, eikä sitä voi uusia samalle henkilölle.

Cólom on tuominnut Hondurasin vallankaappauksen ja tavannut hiljattain presidentti Manuel Zelayan Guatemalassa.

Cólom on ensimmäinen vasemmistoon kallistuva presidentti Guatemalassa 53 vuoteen. Hän on valtavassa paineessa yrittäessään edistää ihmisoikeuksia, etenkin alkuperäiskansojen kohdalla, joiden osuus Guatemalan väestöstä on noin 50 prosenttia. Cólom on ottanut aktiivisen otteen tässä asiassa ja tähtää köyhyyden ja sitä kautta maassa rehottavan väkivallan vähentämiseen.

Guatemalan ja Kuuban suhteet ovat hyvät. Kuubassa opiskelee 670 guatemalalaista opiskelijaa, joista 572 valmistuu lääkäriksi. Guatemalassa puolestaan työskentelee 350 kuubalaista terveystyöntekijää.

Guatemala salli USA:ssa asuvien kuubalaisten vastavallankumouksellisten harjoittelevan maaperällään vuonna 1961 epäonnistunutta Sikojenlahden maihinnousua. Presidentti Cólom vieraili hiljattain Kuubassa ja esitti virallisen anteeksipyynnön tästä yhteistyöstä.

Guatemala on väkiluvultaan suurin Keski-Amerikan seitsemästä valtiosta. Asukkaita on noin 13 miljoonaa. Se rajoittuu pohjoisessa Meksikoon, idässä Belizeen, Hondurasiin ja Karibian mereen ja etelässä El Salvadoriin ja Tyyneen valtamereen. 36 vuotta kestäneen sisällissodan aikana yli 100 000 guatemalalaista kuoli ja yli miljoona pakeni maasta alkuperäiskansalaisiin kohdistuneen väkivalta-aallon vuoksi.

Guatemalan viime vuosiin saakka raa’asti sorrettu noin viisimiljoonainen alkuperäisväestö, joka edustaa lähinnä legendaarisen mayakansan tämänhetkisiä suuria väestöryhmiä, on aktiivinen etenkin ihmisoikeus- ja terveyskysymyksissä, naisten aseman parantamisessa ja oman kielen ja kulttuurin vaalimisessa. Mayakansaan kuuluva ihmisoikeusaktivisti Rigoberta Menchu sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1992.

Lähteet: Global Voice; SUITE101/Writer Network; Mundial Venezuela; Granma International

Lisää tietoa Guatemalan alkuperäisväestön asioista espanjaksi:

www.asecsaguate.org/Paginas/PoliticaGeneral.html
www.conavigua.org.gt
www.avancso.org.gt 
www.almg.org.gt
http://idei.usac.edu.gt

Kommentointi on suljettu.