Ecuador: ”Kansan vallankumous jatkuu ja voimistuu”

Posted: 14.8.09 in +Ecuador

Rafael Correa aloitti 10.8. toisen nelivuotiskautensa Ecuadorin presidenttinä. Samana päivänä oli kulunut 200 vuotta Ecuadorin ensimmäisestä itsenäisyysjulistuksesta. Juhlallisen seremonian jälkeen pitämässään puheessa hän korosti, että Ecuadorin kansan vallankumous tulee jatkumaan ja voimistumaan. Hän lupasi asettaa etusijalle köyhien, nuorten ja alkuperäiskansojen oikeudet.

”Kansalaisten vallankumous on täällä ja se kuuluu kaikille”, Correa sanoi improvisoidussa puheessaan kansalliskongressissa. Läsnä olivat myös maanosan valtionpäämiehet, jotka osallistuivat UNASURin (Etelä-Amerikan kansojen liitto) ja ALBAn (Bolivaarinen vaihtoehto meidän Amerikallemme) huippukokouksiin.

Correa voitti jo ensimmäisellä kierroksella presidentin vaalit huhtikuussa 2009. Hänen hallituksensa esittämät perustuslain muutokset menivät kansanäänestyksessä läpi syyskuussa 2008. Äänestystulos oli vakuuttava: 65 prosenttia äänestäjistä puolsi muutoksia, joihin kuului myös istuvan presidentin mahdollisuus asettua ehdolle toiselle kaudelle.

Ulkopolitiikan painopiste

Ecuadorin ulkopolitiikasta puhuessaan Correa korosti, että Ecuador tukee Amerikan valtioiden järjestön OAS:n päätöstä purkaa häpeällinen päätöslauselma vuodelta 1962, jolloin Kuuba erotettiin järjestön jäsenyydestä.  Samalla hän pyysi Kuuban presidenttiä Raúl Castroa välittämään halauksen Fidel Castrolle ja koko Kuuban kansalle.

Samassa yhteydessä hän toisti vaatimuksen, että Hondurasin vallankaappaajat on karkotettava ja tuomittava ja laillinen presidentti Manuel Zelaya palautettava virkaansa. Myös Zelaya osallistui tilaisuuteen. Zelayan kutsuminen muun muassa näihin virkaanastujaisiin osoittaa, että Latinalaisen Amerikan maat pitävät häntä Hondurasin laillisena presidenttinä, myös käytännössä eikä vain puheissa.

Itsenäinen maa, vihdoin

“Muutama päivä sitten poistui viimeinen ulkomainen sotilas Ecuadorin maaperältä”, Correa sanoi. Hän viittasi Yhdysvaltojen Mantan sotilastukikohtaan, jonka vuokrasopimusta Ecuadorin hallitus ei suostunut uusimaan. ”Olemme nyt saaneet takaisin alueellisen itsenäisyytemme, jonka edelliset hallitukset luovuttivat pois.”

Correa kritisoi voimakkaasti Kolumbian päätöstä sallia Yhdysvaltojen perustaa seitsemän uutta tukikohtaa maaperälleen. Correan mukaan tukikohtia saatettaisiin käyttää pikemminkin alueen edistyksellisiä hallituksia vastaan kuin huumeiden vastaisessa sodassa. (MLS – Granma International)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.