López Obrador: Dinosauruksen elvytyshoito maksoi maltaita

Posted: 12.8.09 in +Meksiko

Meksikon oppositiojohtaja Andrés Manuel López Obrador vetosi Työväenpuolueen (PT), Demokraattisen vallankumouspuolueen (PRD) ja Yhteiselon (Convergencia) uusiin kongressiedustajiin, etteivät nämä hyväksyisi lisäyksiä Institutionaalisen vallankumouspuolueen (PRI) hallitsemien osavaltioiden verovaroihin.

Hänen mukaansa etenkin Oaxacan, Pueblan ja Meksikon osavaltion kuvernöörit tuhlasivat satoja miljoonia pesoja ostaakseen puolueelleen voiton taannoisissa heinäkuun vaaleissa. Nyt he odottavat vastineeksi ”palkkioita” sekä itselleen että osavaltioilleen, joiden kassavaroja he käyttivät häikäilemättömästi hyväkseen. Rahaa muun muassa jaettiin käteisenä tai se käytettiin peruselintarvikkeiden ja rakennusmateriaalien ostoon, joilla äänestäjiä lahjottiin.

López Obrador viittasi Oaxacan kuvernööriin Ulises Ruiziin, joka ylpeilee sillä, että hänen osavaltionsa on jälleen sataprosenttisesti PRI:n hallussa. Näihin tuloksiin päästiin kuitenkin julkisilla varoilla. Siksi julkinen talous jää monin paikoin miinukselle. Edesvastuuton köyhien kurjuudella leikkiminen ei ole oikein. López Obradorin arvioiden mukaan PRI:n henkiinherättäminen tuli erittäin kalliiksi.

Kiertäessään Oaxacan köyhimpiä yhteisöjä López Obrador vetosi tuleviin kongressiedustajiin, että he budjetoisivat kymmenen prosenttia julkisista varoista alkuperäiskansojen peruspalveluihin. Vaikka tämä kansanosa edustaa kymmentä prosenttia maan väestöstä, keskitetään sen tarpeisiin vain 1,6 prosenttia Meksikon julkisista varoista. López Obrador pitää tätä suurena epäoikeutena, sillä alkuperäiskansat ovat maan unohdetuin ja marginalisoitunein ihmisryhmä. (SL)

 

López Obrador pähkinänkuoressa

Andrés Manuel López Obrador alias AMLO syntyi eteläisessä Tabascon osavaltiossa vuonna 1953. Hänen jo lähes neljä vuosikymmentä jatkuneen poliittisen uransa huippukohtia ovat olleet Demokraattisen vallankumouspuolueen puheenjohtajuus 1996–1999 ja pääkaupungin kuvernöörin status vuosina 2000–2005. Vuoden 2006 presidentinvaaleihin ennakkosuosikkina lähtenyt López Obrador hävisi kuitenkin likaisen kampanjan alle yhden prosenttiyksikön erolla Felipe Calderóniin.

Hän ja hänen ympärilleen muodostunut kansanliike eivät kuitenkaan hyväksyneet vaalien tulosta, vaan esittivät todisteita niiden laittomuudesta ja petoksellisesta luonteesta. Ääntenlaskun alkaessa López Obrador johtikin kisaa, mutta käyrä laski tasaiseen tahtiin. Näyttikin siltä, että kaikki AMLO:n äänet menivät Calderónille, mikä ei ole tilastollisesti mahdollista, sillä ehdokkaita oli enemmän kuin vain kaksi.

Kansanliike, joka sai myöhemmin Kansallisen demokratiasopimuksen (CND) nimen, vaati äänten täydellistä uudelleenlaskentaa, mihin vaali-instituutti (IFE) ei suostunut. Aktiivista vastarintaa jatkui koko loppuvuoden 2006. Tammikuussa 2007 kansanliike nimitti López Obradorin maan legitiimiksi presidentiksi. Seuraavaksi hän muodosti oman vaihtoehtoisen hallituksensa, jonka saavutuksiin lukeutuu kamppailu öljyn yksityistämistä vastaan.

Viimeisen neljän vuoden ajan AMLO on kiertänyt Meksikon kaupunkeja ja kuntia. Hän aloitti vierailut aikanaan puolueensa sisäisenä ehdokkaana ja sitten presidenttiehdokkaana. Nyt vierailut jatkuvat legitimiinä presidenttinä. Hän on ehtinyt kiertää maan jo kymmenen kertaa. Vaikka hän on ollut Meksikon kaupungeissa ja 2038 kunnassa, ei matkaamiselle näy loppua. Tarkoituksena on kuunnella kansan huolia ja rakentaa tukiverkosto vuoden 2012 presidentinvaaleihin.

López Obradorin tunnetuimpiin julkaisuihin kuuluvat kirjat Vaihtoehtoinen kansallinen projekti ja Mafia varasti meiltä presidenttiyden.

Sami Laaksonen

Mainokset

Kommentointi on suljettu.