Yhdysvallat ei ota kantaa Hondurasin vallankaappaukseen

Posted: 10.8.09 in +Honduras

Yhdysvaltain politiikkaa vallankaappauksen selvittämiseksi ei ole suunnattu tukemaan ketään yksilöä erityisesti, vahvistaa maan ulkoministeriö. Lausunto sisältyy kirjeeseen, joka on suunnattu senaattori Richard Lugarille, joka on senaatin ulkoasian komitean jäsen. Lugar oli pyytänyt Yhdysvaltain hallitusta selvittämään poliittisen kantansa Hondurasin kriisistä. Kirje lienee vastaus tähän pyyntöön.

Kirjeessä kritisoidaan muun muassa Hondurasin presidentin Manuel Zelayan syyllistyneen provokaatioihin 28.6. tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen. Ulkoministeriö ilmaisee dokumentissa, ettei se harkitse vakavia taloussanktioita Hondurasin Roberto Michelettin hallitusta vastaan.

– Olemme hylänneet kehotukset rasittavien taloussanktioiden soveltamisesta ja olemme tehneet selväksi, että kaikkien valtioiden tulisi helpottaa ratkaisun löytymistä ilman vetoomuksia väkivaltaan ja kunnioittaa puuttumattomuusperiaatetta.

Ulkoministeriö korosti, että Barack Obaman hallitus ei ole vielä päättänyt lopullisesti, voidaanko Zelayan vallasta poistaminen tulkita vallankaappaukseksi.

– Keskeytimme tietynlaisen avun poliittisena kysymyksenä, sillä olemme riippuvaisia Yhdysvaltain vallankaappauksia koskevan lainsäädännön avunantoperiaatteiden tarkoitusperistä.

Kuuluisan yhdysvaltalaisen taloustieteilijän Immanuel Wallersteinin mukaan  Obaman hallitus ei halunnut tätä vallankaappausta.

– Hondurasin oikeisto järjestää leikkinsä saadakseen voitettua aikaa, kunnes Zelayan hallituskausi loppuu. Jos he saavuttavat päämääränsä, he voittavat… Zelaya voidaan palauttaa virkaansa, mutta ehkä vasta kolmen kuukauden päästä tästä hetkestä. Liian myöhään. (SL – La Jornada, Reuters)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.