Zelaya: ”Talouden pitää hyödyttää kansaa eikä vain eliittiä”

Posted: 5.8.09 in +Honduras

Hondurasin perustuslaillinen presidentti Manuel Zelaya antoi haastattelun yhdysvaltalaiselle radio- ja uutisasemalle Democary Now!

Zelaya sanoo  haastattelussa 30.7.2008 mm. seuraavaa:

”Minusta tuli sosialismia puoltava liberaali. Mielestäni talouden täytyy hyödyttää kansaa eikä vain taloudellista eliittiä. Tämä ärsytti tuota taloudellista eliittiä. Sen mielestä oli vaarallista, että minä organisoin yhteiskunnan sektoreita, ja he suunnittelivat vallankaappauksen.”

”Vallankaappauksen teki ryhmä liikemiehiä, jotka halusivat säilyttää poliittisten sätkynukkien ja korruptoituneiden asevoimien kanssa monikansallisiin yhtiöihin liittyvät etuoikeutensa. Vallankaappaus oli kansainvälisen terrorismin teko, joka vaikuttaa pallonpuoliskomme turvallisuuteen ja aiheuttaa väkivaltaa.”

”Olen sitä mieltä, että Yhdysvallat tulee menettämään runsaasti vaikutusvaltaansa Latinalaisessa Amerikassa, jollei se käännä vallankaappausta takaisin. Ei se pysty toteuttamaan demokratian malliansa. Se ei tule olemaan uskottava kenenkään edessä.”

”Vallankaappaajien hallinto on laiton. He haluavat laillistaa tulevat vaalit, mutta ne kaksi ehdokasta, jotka he hyväksyvät, hyväksyivät kaappauksen ja kannattivat sitä. Tämähän on kuin laillistaisi vallankaappauksen muiden ihmisten kautta.  – Minä en koskaan harkinnut omaa uudelleenvalintaani.”   

”Kun asevoimat vetävät kannatuksensa vallankaappaajien hallinnolta, näiden on viidessä minuutissa luovuttava vallasta.”

Viestissään Hondurasin kansalle Zelaya kehoitti ”jatkamaan vastustusta niitä vastaan, jotka haluavat ottaa kansalta oikeudet pois …  niin että kukaan ei kykene kohtelemaan kansaa epäkunnioittavasti, mikä on juuri sitä mitä kaapparihallitus tekee tänään.”

Zelaya ilmoitti vievänsä vallankaappauksen yksilökohtaisena, kollektiivisena ja yleisenä ihmisoikeusasiana Kansainväliseen Rikostuomioistuimeen. (TP – Democracy – Now!)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.