Thomas Wallgren: Väkivaltaisia yhteenottoja Tegucigalpassa

Posted: 3.8.09 in +Honduras

Suomalainen kansalaisaktivisti Thomas Wallgren on tällä hetkellä Hondurasissa kansainvälisen tarkkailijaryhmän jäsenenä. Hän raportoi 30.7. suoraan Tegucigalpasta kaupungin väkivaltaisesta tilanteesta seuraavaa:

 
Hondurasin karkotetun presidentti Manuel ”Mel” Zelayan kannattajien mielenosoitus päättyi tänään puolelta päivin verisesti poliisin erikoisjoukkojen ampuessa yhtä mielenosoituksen osallistujaa, Roger Abraham Sorianoa, usealla luodilla lähietäisyydeltä päähän. (Kuvattu Telesurin kameralla, löytyy netistä.) Kymmeniä muita mielenosoittajaa hakattiin pampuilla poliisin kyynelkaasuryntäyksessä. Heistä ainakin yhdeksän vietiin sairaalaan hoidettaviksi. Ainakin 80 muuta mielenosoittajaa pidätettiin ja vietiin Tegucigalpan 4:lle poliisiasemalle (4 estacion de la policia preventiva nacional).

Saapuessani Mujeres en Resistencia -liikkeen aktivistien saattamana poliisiasemalla sieltä vapautettiin yksitellen juuri viisi mielenosoittajaa, joilla oli pampuniskujen jäljiltä mustelmia useassa paikassa. Osalla oli kasvot ja pää veren peittämänä ja ainakin yhden kunto oli heikko eikä hän jaksanut itse kävellä pois. Pahimmin loukkaantuneiden vapauttamisen jälkeen poliisi päästi yksitellen vapaaksi vangitsemansa 5 tai 6 lasta ja nuorta.

Poliisi päästi Hondurasin Cofadeh ja Codeh -ihmisoikeusjärjestöjen ja kansainvälisen delegaation tarkkailijoita sisälle poliisiasemalle n. klo 14. Poliisiaseman pienellä pihalla oli useita kymmeniä
kiinniotettuja, parikymmentä aseistettua poliisia, useita kansalaisjärjestöedustajia ja ainakin kolme ulkomaalaista toimittajaa.

Isompi aseistettujen poliisien joukko vartioi asemaa kadulla ja myös aseman katolla. Tunnelma oli aluksi varsin jännittynyt ja kaoottinen kadulle kerääntyneen noin kolmensadan ihmisen väkijoukon huutaessa iskulauseita ja kiinniotettujen muodostaessa ketjuja aseman pihalla ja huutaen takaisin.

Haastattelin 14 kiinniotettua, joilla kaikilla oli isoja mustelmia poliisin iskujen jäljiltä. Suurin osa oli valmis esiintymään omalla nimellä. Osa ilmoitti uhmaavasti, etteivät pelkää. Muutama halusi
puhua nimettömästi. Joukossa oli vajaa kymmenen naista. Kaksi heistä kertoi minulle joutuneensa seksuaalisen häirinnän ja uhkausten kohteiksi. Erästä nuorta poikaa hakattiin hänen ja tyttöjen kertoman mukaan poliisiautossa pojan yrittäessä puolustaa tyttöystäväänsä.

Kiinniotettujen joukossa oli myös Zelayan kannattajien johtohahmoihin kuuluva panimotyöläisten ammattiyhdistysten johtaja Juan Barahona Bloque Popular -liikkeestä. Haastattelin myös yhtä poliisia joka voimakkaasti kiisti poliisin käyttäneen mielenosoituksessa väkivaltaa.

Suomalaisittain erikoisena yksityiskohtana voi mainita, että tulkkinani toiminut poliisin kiinni ottama mielenosoituksen osallistuja Roy Romero kertoi työskennelleensä 4 vuotta
karibialaisella risteilyaluksella ja käyneensä muutama vuosi sitten Helsingissä, jota piti kauniina kaupunkina.

Poliisiasemalta siirryin piirin sairaalaan, jossa minut päästettiin parinkymmenen järjestöedustajan ja toimittajan kanssa hoitohuoneisiin seuraamaan jälleen hyvin sekavaa tilannetta.

Sairaalaan hoidettaviksi vietyjen mielenosoittajien joukossa oli mm. puolueista riippumaton presidenttiehdokas Carlos H. Reyes, jonka oikea käsi oli murtunut ja jolla oli vasemman korvan lähellä kymmenen tikkiä. (Sain eräältä sairaalan virkailijalta, luettelon sairaalan hoitamien mielenosoittajien nimistä ja heidän diagnooseistaan.) Tapasin Reyesin sairaalassa klo 16.20. Hän oli energisen oloinen ja antoi haastatteluja lehdistölle.

Keskipäivän väkivaltaisuuksien vakavimmin loukkaantunut uhri, Soriano, on delegaatiomme jäsen Tom Kucharzin illalla sairaalasta saamien tietojen mukaan leikattu mutta edelleen hengenvaarassa.

Kansallisen autonomisen yliopiston filosofian laitoksen opettajan ja yliopiston johtokunnan jäsen Ramon Romero arvioi illalla Hondurasin tilanteen edelleen vaikeutuvan. Maan tilannetta kuvaa ehkä sekin, että hän oli keskellä päivää istunut kokouksessa yliopiston rehtorin kanssa. Rehtori keskeytti kokouksen lähteäkseen heti käymään em. poliisiasemalla. Putkaan oli viety useampi yliopiston opettaja.

Tegucigalpa 30.7.2009

Thomas Wallgren
Suomalainen jäsen lähetystössä “International mission for solidarity,
accompaniment, and observation in Honduras.”

Mainokset

Kommentointi on suljettu.