Zelaya leiriytyy Hondurasin rajalle

Julkaistu 26.7.09 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Honduras

Hondurasin presidentti Manuel Zelaya ilmoitti pystyttävänsä maan Nicaraguan vastaiselle rajalle leirin, jossa hän aikoo pysytellä jonkin aikaa ja odotella sinne saapuvia tovereitaan.

 Zelaya ilmoitti aikeesta sen jälkeen, kun Hondurasin armeija ja vallankaappaushallinto oli estänyt hänen paluunsa maahan. Zelaya ehti kuitenkin käväistä Hondurasin puolella tukijoidensa ja kansainvälisen median saattelemana.

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton piti laillisen presidentin paluuyritystä ”vastuuttomana”. YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miguel d’Escoto puolestaan totesi että Zelayan paluu maahansa Nicaraguan rajan kautta, oli ”oikea ja sankarillinen teko”.

Hän muistutti, että kaappareiden ei sovi unohtaa YK:n päätöstä, joka tuomitsee vallankaappauksen ja vaatii välitöntä ja ehdotonta presidentti Manuel Zelayan virkaanastumista. D’Escoton mukaan YK:n päätös oli ennekuulumaton selvyydessään ja tiukkuudessaan. ”Toivomme, että vallankaappaajat oivaltavat niiden väkivaltaisuuksien vakavuuden, joita kohdistavat Hondurasin kansan ihmisoikeuksia vastaan”, d’Escoto totesi Telesur-kanavalle. (TK – Telesur/Rauni Salminen, Juventud Rebelde, BBC Mundo)

Kommentointi on suljettu.