Hondurasin sovintoneuvottelut umpikujassa

Julkaistu 23.7.09 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Costa Rica, +Honduras

Hondurasin laillisen hallituksen ja vallankaappaajien väliset sovitteluneuvottelut ovat päätyneet umpikujaan. Roberto Michelettin juntta ei hyväksy presidentti Manuel Zelayan paluuta valtaan. Zelayan hallitus ja sitä tukevat kansanliikkeet arvostelevat jyrkästi ”välittäjänä” toimivan Oscar Ariasin tekemää sopimusesitystä.

Arias, joka on Costa Rican presidentti ja rauhannobelisti, on toiminut Yhdysvaltain ulkoministeriön pyynnöstä välittäjänä Michelettin ja Zelayan välillä. Keskiviikkona 22.7. Arias esitti Hondurasin kiistan osapuolille uutta yhdeksänkohtaista sopimusta, jolla laillinen presidentti Zelaya palautettaisiin valtaan. Michelettin delegaatio torjui kuitenkin suoralta kädeltä sopimuksen.

Zelayan edustajat pitävät Ariasin neuvotteluita nyt loppuun käytyinä. Vallankaappauksen vastaisia mielenosoituksia päivittäin järjestävä laajapohjainen vastarintaliike torjui Ariasille lähettämässään kirjeessä sovintoesityksessä asetetut ehdot Zelayan valtaan palaamiselle. Arias ajaa mm. ”kansallisen yhtenäisyyden ja sovinnon hallitusta”, jossa vallankaappaajat olisivat edustettuna. Samaten poliittisiin rikoksiin syyllistyneet armahdettaisiin ja presidentti Zelayaa kiellettäisiin ajamasta muutoksia maan perustuslakiin – riippumatta siitä kannattaako kansalaisten enemmistö perustuslain uudistamista. Vastarintaliike korostaa, että Zelayan paluu valtaan on toteutettava ilman ehtoja ja ilman myönnytyksiä sotilasvallankaappauksen toimijoille.

Osa Latinalaisen Amerikan vasemmistojohtajista – etunenässä Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja Kuuban kommunistijohtaja Fidel Castro – on arvostellut ankarasti Oscar Ariasin toimintaa kriisissä ja pitänyt sitä USA:n taktiikkana lisäajan ostamiseksi Michelettin juntalle. Arias tunnetaan uusliberalismin kannattajana. Arvostelijat pitävät hänen Nobelilla palkittuja toimiaan Keski-Amerikan rauhanneuvottelijana taktiikkana, jolla radikaalit kansanliikkeet vaiennettiin ja sissien kapinointi saatiin päättymään, mikä avasi tietä uusliberaalin politiikan voittokululle maanosassa. (TK – TeleSUR, Sodepaz.es, Juventud Rebelde, Kaosenlared.net, BBC Mundo)

Kommentointi on suljettu.