Monikansalliset banaaniyhtiöt asialla Hondurasissa

Posted: 20.7.09 in +Honduras

Kun presidentti Manuel Zelayan hallinto korotti hondurasilaisten minimipalkkaa 60 prosentilla, surullisenkuuluisa monikansallinen hedelmäyhtymä Chiquita, entinen United Fruit, valitti että se menettää miljoonia dollareita voittojaan.

Minimipalkka-asetuksen tultua voimaan Chiquita haki tukea Hondurasin Kauppakamarilta (COPEH), joka on Hondurasin yksityissektorin voimakeskittymä kaikilla tuotannonaloilla. Kauppakamarin presidentti oli myötämielinen ja arveli samalla että työnantajat joutuvat irtisanomaan työntekijöitä kohonneiden palkkakustannusten vuoksi. COPEHin presidentti on odotetusti ilmaissut tukensa Hondurasin vallankaappaajille.

Chiquitalla on siten tiiviit siteet COPEHiin, mutta myös voimakkaisiin lakifirmoihin New Yorkin Manhattanilla. Nämä firmat ovat päästäneet Chiquitan monesta pinteestä, mm. taannoisesta yhteistyöstä Colombian paramilitaarien kanssa.

Hondurasin banaanityöläisten ammattiliitto COLSIBA vertaa Chiquitan hedelmäplantaasien työoloja keskitysleireihin. Naisten työpäivä on kello 6:30:sta aamulla klo 19 saakka illalla.  Jopa 14-vuotiaita on töissä.

Hedelmäyhtiöt ulottavat lonkeronsa kaikkialle Hondurasin elämässä, mukaan luettuna politiikka ja sotakoneisto.

Suoraa näyttöä Chiquitan osuudesta Hondurasin vallankaappaukseen ei ole, mutta asia on selvittämisen arvoinen. (TP – CounterPunch)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.