Honduras: Sosiaaliset uudistukset vaarassa

Posted: 17.7.09 in +Honduras

Vastarinta vallankaappaajia vastaan voimistuu Hondurasissa. Mielenosoittajille kyse on paitsi demokratian palauttamisesta, myös köyhien eduista, jotka ovat vaarassa.

Spontaanisti syntynyt vallankaappauksen vastainen rintama on kehottanut kansalaisia ja yhteiskunnallisia liikkeitä lisäämään toimintaa Roberto Michelettin laitonta hallitusta vastaan. Rintaman johdon mukaan tämä viikko on ratkaiseva vallankaappausta vastaan käytävässä taistelussa.

Mielenosoittajat onnistuivat torstaina 16.7. pysäyttämään Hondurasin liikenteen katusuluilla, jotka tukkivat maan pääväylät. Eri puolilla maata on järjestetty suuria mielenosoituksia. Ammattiyhdistysliike on julistanut maahan yleislakon, jonka vuoksi mm. koulut pysyvät suljettuina.

Michelettin juntta on vastannut protesteihin ottamalla uudelleen käyttöön öisen ulkonaliikkumiskiellon, joka oli peruttu vain muutamaa päivää aikaisemmin. Vallankaappauksen vastustajat pitävät ulkonaliikkumiskieltoa näennäisesti laillisena keinona tukahduttaa mielenosoitukset ja vainota oppositioaktivisteja. Myös mediasensuuri jatkuu ja juntta on pidättänyt väliaikaisesti mm. latinalaisamerikkalaisen Telesur-kanavan ja Venezuelan television reporttereita.

Syrjäytetyn presidentin Manuel Zelayan palauttamista valtaan vaativat kansanliikkeet tukevat demokratian ohella Zelayan ajamia sosiaalisia uudistusohjelmia. Niiden mukaan vallankaappauksen keskeinen tavoite on nimenomaan näiden ohjelmien torpedoiminen ”kommunismin” vastustamisen nimissä.

Zelayan toteuttamia uudistuksia ovat olleet mm. peruskoulun lukukausimaksujen poistaminen ja kouluruuan tarjoaminen oppilaitoksissa. Sadat tuhannet lapset ovat ensimmäistä kertaa päässeet opin tielle. Helmikuussa alkaneen rokotusohjelman tavoitteena oli estää turhat lapsikuolemat rokottamalla 180 000 lasta.

Zelayan hallitus onnistui myös lyhyessä ajassa luomaan yli 300 000 uutta työpaikkaa, nostamaan minimipalkkaa ja kasvattamaan ruokaviljan tuotantoa kolmanneksella. Sosiaalisten ohjelmien on arveltu laskeneen maan köyhyysasteen 46:sta 36 prosenttiin vuonna 2008. (TK – NicaNet, Granma, BBC Mundo)

Kommentointi on suljettu.