Honduras: Sotilasjuntta pidättänyt satoja aktivisteja

Posted: 3.7.09 in +Honduras

Hondurasin sotilasjuntta on pimentänyt median sekä maan sisällä että estänyt tiedon kulun maan rajojen ulkopuolelle. Samalla Hondurasissa on öisen ulkonaliikkumiskiellon asettamisen lisäksi peruutettu käytännössä kokonaan mm. perustuslain takaamat sanan- ja kokoontumisvapaudet. Poliisille on annettu oikeus pidättää perusteluita esittämättä kenet tahansa jopa yli 24 tunniksi.

Paikallisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan armeija ja maata johtava Roberto Michelettin hallitus ovat pidättäneet kansalaisjärjestöjen edustajia eri puolilla maata. Ainakin 125 ammattiyhdistysten ja yhteiskunnallisten liikkeiden johtajaa on vangittu. Asevoimia syytetään myös nuorten pakkovärväyksestä.

Michelettin laittoman hallituksen edustajien mukaan maassa ei ole poikkeustilaa ja ”vapauksia on rajoitettu hondurasilaisten elämän suojelemiseksi”. Maan pääkaupungissa Tegucigalpassa tuhannet mielenosoittajat ovat kielloista huolimatta osoittaneet mieltään syrjäytetyn presidentti Manuel Zelayan puolesta.

Maan toiseksi suurimmassa kaupungissa San Pedro Sulassa järjestettiin myös suurmielenosoitus, jonka armeija ja mellakkapoliisi hajottivat. Järjestäjien mukaan yli 300 mielenosoittajaa pidätettiin ja kuljetettiin pois armeijan kuorma-autoilla.

Hondurasin presidentti Manuel Zelaya on ilmoittanut palaavansa kotimaahansa. Hondurasin sotilasjuntta aikoo uhmata Amerikan maiden järjestön OAS:n päätöstä laillisen vallan palauttamiseksi ja joutuu siten mahdollisesti erotetuksi järjestöstä. Juntta on ilmoittanut pidättävänsä Zelayan, mikäli hän saapuu Hondurasiin. (TK – Prensa Latina, BBC Mundo, Granma ym.)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.