ALBA kasvaa ja tiivistää yhteistyötä

Posted: 1.7.09 in +Ecuador, +Venezuela

USA:n tyrkyttämän vapaakauppasopimuksen vastapainoksi vuonna 2004 perustettu ALBA-sopimus (Bolivaarinen vaihtoehto meidän Amerikkamme kansoille) on saanut lisää painoarvoa kolmen uuden jäsenvaltion liittymisen myötä.

Venezuelassa kesäkuussa pidetyssä ALBA-maiden huippukokouksessa Ecuador liittyi mukaan järjestöön, joka edistää jäsenmaidensa välistä reilua kaupankäyntiä ja sosiaalista kehitystä. Ecuadorin presidentti Rafael Correa kuvaili ALBAa ”poliittiseksi projektiksi”, joka ajaa ”solidaarisuutta ja integraatiota, sitä että olemme oman tulevaisuutemme isäntiä”.

Kuuban ja Venezuelan aloitteesta perustettu ALBA on radikaalein Latinalaisen Amerikan ja Karibian integraatiohankkeista. Sen puitteissa toteutetaan massiivisia ohjelmia mm. terveydenhuollon, koulutuksen ja infrastruktuurin parantamisen saroilla. ALBA-maat ovat myös esiintyneet yhtenä blokkina mantereen poliittisissa kiistakysymyksissä, kuten taannoisessa Amerikan maiden järjestön OAS:n kokouksessa, jossa kumottiin päätös Kuuban erottamisesta järjestöstä. Hondurasin vallankaappauksen yhteydessä ALBA-maat reagoivat yhdessä vetämällä suurlähettiläänsä pois maasta.

Osa kriitikoista on pitänyt ALBA-yhteistyötä lähinnä symbolisena, mutta historialliseksi kuvatussa Venezuelan huippukokouksessa sopimuksen toinen alullepanija Hugo Chávez ilmoitti taloudellisen yhteistyön syventämisestä. Konkreettisena osoituksena tästä ALBA-maat alkavat rakentaa ns. kansojen kauppasopimusta.

ALBA-sopimukseen kuuluvat nyt Venezuela, Kuuba, Bolivia, Nicaragua, Honduras ja Ecuador sekä joukko Karibian saarivaltioita. (TK – Havana Times, BBC Mundo)

Kommentointi on suljettu.