LINKKI: Uusi haukka USA:n takapihalla

Posted: 10.6.09 in Uncategorized

Keskiamerikkalaisten arvostelun kohteena ovat perinteisesti olleet aluetta takapihanaan pitäneet jenkit, jotka viime vuosikymmeninä hoitelivat banaanivaltioiksi ristimiään pikkumaita mielensä mukaan. Nyt Keski-Amerikkaa yrittää valloittaa uusi markkinahaukka, Euroopan unioni. Näin arvioi Kepan kehityspoliittinen tiedottaja Toni Sandell Kepa-uutisten kolumnissaan 9.6.09.

EU on neuvotellut viiden Keski-Amerikan valtion kanssa niin sanottua assosiaatiosopimusta, joka olisi nykyisessä muodossaan maailman kattavin vapaakauppasopimus. Se muun muassa avaisi lähes kaikki palvelut kilpailulle.

Totta kai sopimukseen kuuluu niitä kuuluisia ”kurkkudirektiivejä”. Costa Rica on paininut EU-neuvottelijoiden kanssa ananastensa värivaatimuksista. Myös lehmien tunnistesiruista keskustellaan, samoin parmesaanin ja mozzarellan nimen käytöstä. EU:n kummalliset pilkuntarkat säännökset eivät varmasti saa kovin paljon ymmärrystä köyhässä Keski-Amerikassa.

Neuvottelupöydässä olevien maiden kansalaisjärjestöt ovat vaatineet, että loppusuoralla olevissa neuvotteluissa pidettäisiin nyt taukoa ja pohdittaisiin sitä, miten sopimus saataisiin valjastettua oikeasti tukemaan alueen kehitystä. Sandell vaatii, että suomalaiset EU-poliitikot ajaisivat tätä linjaa EU:ssa. (MLS)

Kolumni kokonaisuudessaan osoitteessa http://www.kepa.fi/uutiset/7157

Mainokset

Kommentointi on suljettu.