OAS toivottaa Kuuban tervetulleeksi

Posted: 4.6.09 in +Kuuba

Hondurasissa kesäkuun alussa kokoontunut Amerikan maiden järjestö OAS päätti kutsua Kuuban takaisin järjestön jäsenyyteen.

Kuuba syrjäytettiin OAS:n toiminnasta vuonna 1962 ideologisista syistä. Nyt tehdyllä päätöksellä Kuuba toivotetaan tervetulleeksi järjestön toimintaan ilman ehtoja. Päätös syntyi yksimielisesti, vaikka kokouksesta ennen sen päättymistä lähtenyt USA:n edustaja Hillary Clinton oli vaatinut Kuubalta poliittisia muutoksia ehtona jäsenyyden uudistamiselle.

OAS:n päätös tehtiin vain hieman sen jälkeen, kun El Salvador ja Kuuba virallistivat maiden väliset diplomaattisuhteet. Yhdysvallat on nyt pallonpuoliskon ainoa maa, jolla ei ole diplomaattisuhteita Kuubaan.

Kylmän sodan aikana OAS:n rooli kommunisminvastaisessa taistelussa Latinalaisessa Amerikassa oli keskeinen. Järjestön jäsenvaltioissa kidutettiin ja tapettiin tuhansia vasemmistolaisia ja ihmisoikeusaktivisteja. Tuhannet ihmiset ovat edelleen kateissa kommunisminvastaisten operaatioiden seurauksena.

Kuuban hallitus ylisti OAS:n päätöstä luopua maan syrjimisestä ja kuvasi päätöstä historialliseksi. Samalla se kuitenkin toisti, ettei sitä kiinnosta liittyä uudelleen OAS:n jäseneksi. Sen sijaan Kuuba haluaa rakentaa Etelän maiden keskinäistä integraatiota ilman Yhdysvaltoja.

Myös monet muut Latinalaisen Amerikan johtajat ovat kritisoineet Amerikan maiden järjestöä menneisyyden jäänteeksi. Mm. Ecuadorin presidentti Rafael Correa totesi ennen kokousta, että ”OAS on menettänyt olemassaolon oikeutuksensa, tai ehkä sillä ei koskaan ollutkaan syytä olla olemassa”. (TK – CubaDebate, BBC ym.)

Kommentointi on suljettu.