Panama sai oman Berlusconinsa

Julkaistu 8.5.09 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Panama

Yrittäjä ja multimiljonääri, 57-vuotias Ricardo Martinelli lisäsi valloitustensa joukkoon Panaman presidenttiyden, kun hän sai  selvän voiton 3.5. pidetyissä vaaleissa. Vaalivoittonsa jälkeen hän lupasi muodostaa ”kansallisen yhtenäisyyden hallituksen”, ja tarjosi ”enemmän työtä ja enemmän tasa-arvoa”.

Demokraattisen muutospuolueen (Cambio Democrático) puheenjohtaja Martinelli sai 59 prosentin kannatuksen, kun taas Demokraattisen vallankumouspuolueen (PRD) ehdokas Balbina Herrera sai  36 prosenttia äänistä.

Ricardo Martinelli Berrocal on italialais-espanjalaisen perheen lapsenlapsi, joka syntyi Panaman  pääkaupungissa 11.3.1952. Hän opiskeli liiketaloushallintoa muun muassa Yhdysvalloissa ja Costa Ricassa. Tällä hetkellä hän on usean yrityksen johdossa, esimerkiksi  markettiketju Supermercados 99:n ja sokerijalostamo La Victorian.  Lisäksi hän työskentelee Global Bankin ja lukuisien muiden kuten Panaman kansallisen televisioyhtiön ja Direct TV:n toimitusjohtajana. Aiemmin Martinelli on ehtinyt toimia Sosiaaliturvainstituutin toiminnanjohtajana sekä Panaman kanavan ministerinä. Martinelli on naimisissa Marta Linares de Martinellin kanssa ja heillä on  kolme lasta.

Kun Martinelli ilmoitti  ehdokkuudestaan toukokuussa 2008, hän totesi PRD:n hallinneen 32 vuotta ”ratkaisematta panamalaisten ongelmia”, sillä yhä 30 prosenttia väestöstä elää köyhyydessä. Martinellin vaalikampanjan slogan onkin ollut jatkuvuudesta luopuminen.

Valittu presidentti on populisti, joka ei ole omien sanojensa mukaan oikealta eikä vasemmalta. Hän toimii 1998 muodostetun Demokraattisen muutospuolueen puheenjohtajana. Kuitenkin juuri kolmen oikeistopuolueen kanssa muodostettu Liitto muutoksen puolesta vei hänet vaalivoittoon.

Martinellin vaalilupausten  joukosta erottuu aloite lopettaa yhteistyö Keski-Amerikan parlamentin kanssa.Hän luonnehtii sitä toimimattomaksi ja kalliiksi organisaatioksi. Verouudistuksen ohella Martinelli haluaa lanseerata uudenlaisia tukiratkaisuja kansalaisille. Hän onkin lupautunut investoimaan 6 miljardia Yhdysvaltain dollaria julkisen sektorin hankkeisiin, joista suurin on pääkaupunkiin rakennettava miljardin dollarin metrosuunnitelma. (SL – El Mostrador)

Kommentointi on suljettu.