Ecuador: Merkittävä voitto Correalle

Posted: 7.5.09 in +Ecuador

Ecuadorin presidentti Rafael Correa valittiin nelivuotiskaudelle 26.4.09 järjestetyissä presidentinvaaleissa. Vaalien tulos vahvistettiin 4.5. Correan äänimäärä oli lähes 52 prosenttia, joten hän voitti jo ensimmäisellä kierroksella.

Correan voittoa ensimmäisellä kierroksella voidaan pitää merkittävänä, koska ehdokkaita oli yhteensä kahdeksan. Kukaan muu ehdokas ei ole Ecuadorissa voittanut vaaleja ensimmäisellä kierroksella vuoden 1979 jälkeen, jolloin Ecuadorissa alkoi demokratian aikakausi sotilasdiktatuurien jälkeen. Monessa muussakaan maassa ei näin ole käynyt, jos ensimmäisellä kierroksella on paljon ehdokkaita.

”Näin suuri kannatus antaa valtuudet jatkaa sosialismin rakentamista”, Correa totesi vaalien jälkeen. ”Ecuadorilaiset äänestivät sen puolesta.”

Correa lupasi keskittyä kamppailuun sosiaalisen ja alueellisen oikeudenmukaisuuden puolesta.

”Ensisijainen tehtävämme on köyhimpien aseman parantaminen. Tämä vallankumous etenee eikä kukaan voi meitä estää”, Correa iloitsi.

Correa voitti presidentinvaalit ensimmäisen kerran marraskuussa 2006. Hänellä on vielä pari vuotta jäljellä ensimmäisestä presidenttikaudestaan. Viime vuonna hyväksytty uusi perustuslaki antoi hänelle mahdollisuuden asettua ehdolle yhdelle uudelle nelivuotiskaudelle.

Ecuadorin talous perustuu pääasiassa öljyn ja banaanien vientiin. Correa on luvannut käyttää vientituloja mittavien sosiaalisten ohjelmien toteuttamiseen, muun muassa työllisyyden parantamiseen ja asuntojen rakentamiseen. Öljyn hinnan roima lasku ja maailmantalouden taantuma tietysti vaikeuttavat ja hidastavat uudistusten toteuttamista.

Ulkopolitiikassa Correa on ollut taitava. Hän on halunnut ja onnistunutkin pitämään yllä kohtalaisen hyviä suhteita Yhdysvaltoihin, maahan, jossa hän on saanut juristin koulutuksensa. Suhteet eivät ole katkenneet, vaikka Correa ei ole suostunut jatkamaan Yhdysvaltojen Mantan sotilastukikohdan vuokrasopimusta. Se päättyy ensi marraskuussa. Suhteita ei katkaissut sekään, että Correa karkotti Quitosta kaksi Yhdysvaltojen diplomaattia viime helmikuun alussa syyttäen heitä sekaantumisesta Ecuadorin sisäisiin asioihin.

Toisin kuin virkaveljensä, Venezuelan presidentti Hugo Chavez ja Bolivian Evo Morales, Correa on keskittynyt lähinnä hoitamaan vain oman maansa sisäpolitiikkaa. Hän on onnistunut vakauttamaan Ecuadorin aikaisemmin hyvinkin epävakaat poliittiset olot. (MLS – Prensa Latina, Upside Down World ym.)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.