Kiina vahvistaa asemiaan Latinalaisessa Amerikassa

Posted: 21.4.09 in Uncategorized

Kiina on rynnistämässä rahoineen Latinalaiseen Amerikkaan, jota ennen sanottiin ”Yhdysvaltain takapihaksi”. Myöntämiensä lainojen vastineena Kiina pyrkii varmistamaan soijapapujen, malmin ja öljyn saatavuuden.

Kiina aikoo muun muassa myöntää lainaa Ecuadorin vesivoimalahankkeeseen, Brasilian kansalliselle öljy-yhtiölle ja Argentiinan heikohkoon talouteen. Kiina tuplaa myös Venezuelan kehitysrahoituksensa 12 miljardiin. 

Kiina onkin jo noussut Latinalaisen Amerikan toiseksi suurimmaksi kauppakumppaniksi Yhdysvaltojen jälkeen. 2000-luvulla Yhdysvaltain ja Latinalaisen Amerikan suhteet ovat heikentyneet, joten Kiinan on helppo kasvattaa vaikutusvaltaansa, varsinkin finanssikriisin aikana.

”Näin valtatasapaino muuttuu hiljaisesti kriisiaikoina. Lainat ovat esimerkki maailman rahallisen vallan siirtymisestä uusiin paikkoihin ja Kiinan aktivoitumisesta”, kommentoi New York Timesille presidentti Bill Clintonin hallinnon entinen asiantuntija David Rothkopf. 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapaa lähiaikoina Latinalaisen Amerikan johtajia.. Johtajien on tarkoitus puhua ainakin käynnissä olevasta talouskriisistä ja siitä selviämisestä sekä Latinalaisen Amerikan kehityspankin (IADB) toiminnasta ja Kuuban kauppasaarrosta. 

Töitä Yhdysvaltojen hallinnon on tehtävä parantaakseen suhteitaan etelänaapureihinsa George W. Bushin kauden jälkeen. Kiina vaikuttaa kuitenkin taloudellisesti vahvemmalta, kun se voi tukea jopa Latinalaisen Amerikan heikompia talouksia siinä missä Yhdysvaltain keskuspankki on muiden keskuspankkien kanssa tarjonnut kriisiapua vain Brasilialle ja Meksikolle. 

Lähde: kepa.fi/uutiset/blogit

Mainokset

Kommentointi on suljettu.