Maata Bolivian köyhille

Posted: 10.4.09 in +Bolivia

Bolivian presidentti Evo Morales on määrännyt kansanäänestyksessä hyväksytyn uuden perustuslain nojalla luovutettavaksi köyhille pienviljelijöille maita, jotka valtio on takavarikoinut suurtilallisilta.

 

Viljelijöille luovutettiin 38 070 hehtaaria maata, joka oli pakkolunastettu viideltä suurtilalta. Tilat sijaitsevat maan itäosassa, joka on Moralesin vastaisen opposition päätukialuetta. Suurtilojen omistajia syytettiin työntekijöiden pitämisestä maaorjuuden kaltaisissa olosuhteissa.

 

”Kunnioitamme yksityisomaisuutta, mutta haluamme saada ne, jotka eivät piittaa tasa-arvosta, muuttamaan mielensä ja ajattelemaan koko maan parasta pelkän rahan asemesta”, Morales sanoi.

 

Yksi maitaan luovuttamaan joutuneista on Yhdysvalloista muuttanut karjankasvattaja Ronald Larsen, josta on tullut Bolivian hallituksen ajaman maareformin päävastustajia. Larsen ja muut suurtilalliset olivat uhanneet estää maidensa luovuttamisen voimakeinoin. He voivat vielä valittaa maidensa pakkolunastamisesta oikeuteen.

 

Alkuperäisväestön tuella valtaan nousseen presidentti Moralesin ajaman maareformin tavoitteena on kohentaa erityisesti alkuperäisväestöön kuuluvien köyhien asemaa. Bolivian intiaanikansat –  aymarat, ketshuat ja guaranit – ovat kärsineet vuosisatojen ajan syrjinnästä ja muodostavat nykyään maan köyhimmän väestönosan. Huomattava osa viljelymaista on eurooppalaistaustaisten tai ulkomaalaisten suurtilallisten hallussa.

 

Tammikuussa 2009 hyväksytyn perustuslain mukaan yksittäisen maatilan enimmäiskoko on 5 022 hehtaaria ja tilojen on täytettävä tietyt taloudelliset ja sosiaaliset ehdot. Valtiolla on oikeus pakkolunastaa maat, jotka eivät ole viljetyjä tai muuten sosiaalisesti hyväksyttävässä käytössä.

 

”[Nyt] pakkolunastetut maat olivat kyllä käytössä, mutta se tarkoitti niiden viljelijöiden, guarani-intiaanien, ihmisoikeuksien loukkaamista. Nyt guaranit ovat maiden omistajia”, sanoi Morales. (JSi – Upside Down World)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.