Nicaragua tiukkana EU:n kauppaneuvotteluissa

Posted: 8.4.09 in +Nicaragua

EU:n sopimusneuvottelut Tegucigalpassa Hondurasissa päättyivät Nicaraguan edustajien uloskävelyyn salista. Nicaragua teki päätöksensä sen jälkeen, kun EU ilmoitti hylkäävänsä Keski-Amerikan ehdotuksen rakennerahaston perustamisesta alueen integraation tukemiseksi ja EU:n ja Keski-Amerikan valtavan kehityskuilun tasoittamiseksi.

 

Nicaraguan ehdottaman suunnitelman mukaan Euroopan investointipankin lainoittaman rahaston kautta tuettaisiin Keski-Amerikan maiden välisten erojen kaventamista sekä kauppaneuvotteluiden väliinputoajia kuten pienyrittäjiä. Rahaston perusperiaate olisi sama kuin Euroopan rakennerahastoilla. Alueen kansalaisjärjestöt tukivat voimakkaasti Nicaraguan aloitetta.

 

Rahaston yksi tarkoitus oli tukea julkisia investointeja talouskriisin aikana, niin kuin myös Euroopassa on tehty. Mutta EU:lle ei sopinut eurooppalaisten rahastomallien soveltaminen Keski-Amerikkaan.

 

”Keski-Amerikka ei voi jatkaa neuvotteluja Euroopan kanssa normaaliin tapaan, koska elämme keskellä kriisiä, jossa EU ja muut teollisuusmaat suuntaavat valtavia rahamääriä pelastaakseen kotimaiset ja ylikansalliset yrityksensä”, sanoi neuvotteluja paikan päällä seurannut Comercio, Integración y Desarrollo -kansalaisjärjestöverkoston edustaja Róger Barrantes.

 

Arvostelijoiden mukaan neuvottelut ovat keskittyneet lähinnä vapaakaupan edistämiseen EU:n kanssa, eikä neuvottelujen poliittiseen työhön ja kehitysyhteistyöhön liittyviä osioita ole kytketty kauppaan lainkaan. Monet sanovatkin, että nyt sorvataan sopimusta, joka on köyhille keskiamerikkalaisille maille jopa kohtalokkaampi kuin EPA-sopimukset, joista EU neuvottelee Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden kanssa.

 

Nicaraguan vetäytyminen uhkaa nyt hajottaa neuvottelut maakohtaisiksi, kuten kävi muutama kuukausi sitten Andien alueella vastaavissa EU:n kanssa käytävissä neuvotteluissa. Tämänhetkinen mandaatti on kuitenkin vain aluekohtaisille neuvotteluille, joten koko paketti täytyisi avata ja neuvotella uudelleen. (Lähde: kepa.fi/uutiset)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.