El Salvador: Vasemmiston Funes presidentiksi

Julkaistu 16.3.09 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +El Salvador

Vasemmistolaisen FMLN:n ehdokas Mauricio Funes valittiin sunnuntaina 15.3. pidetyissä vaaleissa El Salvadorin uudeksi presidentiksi. Vaalivoittoa kuvailtiin historialliseksi, sillä se merkitsee vasemmiston valtaannousua ensimmäistä kertaa maan historiassa.

 

Alustavien tulosten mukaan Funes keräsi yli 51 prosenttia äänistä ja perinteisen valtapuolueen Arenan ehdokas Rodrigo Ávila reilut 48 prosenttia. FMLN syytti vaalikampanjan aikana Arenaa likaisesta kampanjoinnista. Tuloksen selvittyä Ávila lupasi puolueensa toimivan rakentavana oppositiovoimana, joka aikoo vahtia, ettei uusi hallitus vie salvadorilaisten ”vapauksia”.

 

Vuoden 1992 rauhansopimuksen jälkeen laillistettu entinen sissiliike FMLN nousi ensimmäistä kertaa El Salvadorin suurimmaksi puolueeksi tammikuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa, mutta ei saanut enemmistöä kansanedustajista. Entisen tutkivan journalistin Mauricio Funesin valinta vahvistaa kuitenkin puolueen asemia.

 

Funes ja FMLN saavat hallitakseen moniongelmaisen maan, joka on väkiluvultaan noin Suomen kokoinen. Väestöstä 47,5 prosenttia elää täydellisessä köyhyydessä ja 19 prosenttia äärimmäisessä köyhyydessä. El Salvador on koko maanosan väkivaltaisin maa. Joka päivä 12 salvadorilaista kuolee väkivallan uhrina. Yli kolmannes väestöstä on lapsia, mutta kehittymättömän terveydenhuollon vuoksi lapsikuolleisuus on suurta

 

FMLN:n työlistalla on mm. taistelu työttömyyttä, köyhyyttä ja nousevia elinkustannuksia vastaan. Se haluaa myös nujertaa järjestäytyneen rikollisuuden ja maassa vallitsevan väkivallan kierteen sekä laajentaa demokratiaa ja raivata esteet rauhansopimuksen täysimääräisen soveltamisen tieltä. (TK – Upside Down World, Granma, BBC Mundo)

Kommentointi on suljettu.