Obama helpottaa Kuuban vastaisia pakotteita

Posted: 11.3.09 in +Kuuba

Yhdysvallat pehmentää Kuuban vastaisia pakotteita, mutta odotuksista huolimatta Barack Obaman hallinto jatkaa kauppasaarron soveltamista tiukasti.

 

USA:n senaatti päätti 10. maaliskuuta uudistuksista, joilla luovutaan joistakin George W. Bushin kaudella voimaan tulleista Kuuban vastaisista pakotteista. Päätös merkitsee helpotusta amerikankuubalaisten matkustusrajoituksiin. Uuden lain mukaan Yhdysvalloissa asuvat kuubalaissiirtolaiset saavat käydä entisessä kotimaassaan kerran vuodessa, kun Bushin kaudella vierailuja sai tehdä vain kolmen vuoden välein. Muilta USA:n kansalaisilta Kuuban-matkailu on edelleen kielletty.

 

Myös raha-avustusten lähettämisen ehtoja Kuubaan lievennetään. Sen sijaan kaupankäynnin ehtoja maiden välillä ei juurikaan helpoteta, vaikka sekä republikaanien että demokraattien piirissä on vaadittu elintarvikekaupan vapauttamista.

 

Kuuban presidentti Raúl Castron on useaan otteeseen ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan Barack Obaman kanssa puhtaalta pöydältä. Monet asiantuntijat odottavat, että Obaman kaudella maiden välit voisivat parantua. Obama on kuitenkin ilmoittanut, ettei aio luopua Kuuban vastaisesta kauppasaarrosta. Nyt hyväksytyt muutokset merkitsevät käytännössä vain paluuta George W. Bushia edeltäneeseen politiikkaan.

 

Vahvistus saartopolitiikan jatkumiselle saatiin hiljattain, kun Yhdysvallat rankaisi ensimmäistä kertaa presidentin vaihtumisen jälkeen Kuuban kanssa kauppaa käyvää yritystä, jota syytettiin Kuubaa hyödyttävistä rahansiirroista. Obaman hallitus lätkäisi ranskalaisen juustoja ja maitotuotteita valmistavan Lactalis-yhtiön tytäryhtiölle yli 20 000 dollarin sakot kauppasaarron rikkomisesta. (TK – Granma, BBC Mundo)

Kommentointi on suljettu.