Brasilia: Maattomien liikkeen naiset protestoivat

Posted: 11.3.09 in +Brasilia

Maatalousministeriö pääkaupunki Brasiliassa on vallattu 800 naisen voimin. Syyksi naiset kertovat maatalouspolitiikan, joka johtaa kelvottomaan malliin. Naisten mukaan Brasiliassa pitäisi toteuttaa maareformi joka turvaisi ruokatuotannon ja antaisi töitä.

 

Nykyinen politiikka ohjaa tuoton ja vallan monikansallisille yhtiöille, se suosii yksilajisia suurplantaaseja ja on ympäristölle tuhoisa. Samalla naiset protestoivat maaseutukoulujen sulkemista vastaan. 12 koulua suljettiin Rio Grande do Sulin osavaltiossa maaliskuun alussa.

 

Espirito Santon osavaltiossa 1300 maattomien liikkeen naista valtasi 2.2.09 Portocelin valtavan vientisataman, jonka kautta brasilialainen Aracruz Cellulose vie sellua maailmalle.

 

Suomalaisilla alan yhtiöillä on läheiset suhteet Aracruziin: Stora Enso omistaa Aracruzin kanssa yhden maailman suurimmista sellutehtaista (Veracel) ja Metso on saanut Aracruzilta konetilauksia, joita tosin talouskriisin ja siihen liittyvien valuuttaheilahtelujen vuoksi on nyt jäädytettynä 400 miljoonan euron edestä.

 

Tasan vuosi sitten viljelijäjärjestön Via Campesinan naiset valtasivat Stora Enson maita osoittaakseen yhtiön hankkineen maita laittomasti eukalyptuksen tuotantoon alueella, jossa ulkomaalainen maanomistus on kielletty. Stora Enso kutsui sotilaspoliisin häätämään naiset, minkä seurauksena noin 70 naista ja lasta loukkaantui poliisin käyttämiin kumiluoteihin.

 

Brasiliassa Aracruz on tullut tunnetuksi paitsi ympäristöongelmista myös intiaaniväestön häätämisestä mailta, joilla yhtiö viljelee eukalyptusta selluloosan raaka-aineeksi.

 

Samaan aikaan 700 maatonta naista valtasi toisen suuren brasilialaisen sellu- ja paperiyhtiön Votorantimin eykalyptusplantaasin Rio Grande de Sulin osavaltiossa Etelä-Brasiliassa. Valtaus tehtiin, koska yhtiö ei ole täyttänyt lupauksiaan työllisyyden säilymisestä alueella. Nämä Eukalyptysplantaasit imevät 20 prosenttia enemmän vettä kuin mitä alueelle sataa, se on johtanut aavikoitumisen riskiin ja maan happamoitumiseen.

 

Sao Paulon osavaltiossa on vallattu maailman suurin sokeriruokoetanolin tuotantolaitos. 600 naisen voimin toteutettu valtaus kritisoi sokeriruokoetanolin tuotantoa joka ei ole kestävän kehityksen mukaista. Yhtiön toimista on jätetty 103 kohtaa sisältävä ilmoitus syyttäjänvirastolle.

 

Maattomia ja pienviljelijöitä edustava Via Campesina kritisoi Brasilian vientimaatalouden ja selluteollisuuden suuria julkisia tukiaisia. Stora Enson kilpailija Votorantim sai pari kuukautta sitten Brasilian kehityspankista miljardin euron jättilainan, jolla Votarantim osti konkurssikypsän Aracruzin.

 

Via Campesina vaatii Brasilian hallitusta ohjaamaan julkisia varoja selluteollisuuden ja plantaasiviljelmien sijasta pienviljelijöiden lainoihin ja maareformin nopeuttamiseen.

 

Lähde: http://maattomienliike.wordpress.com

 

Mainokset

Kommentointi on suljettu.