Mediasotaa Nicaraguassa

Posted: 26.1.09 in +Nicaragua

Nicaraguan hallinto kielsi kirjailija Sergio Ramirezin kirjoittaman kirja-arvostelun julkaisemisen. Novellisti, esseisti ja runoilija Ramírezin mukaan Daniel Ortegan hallinnon häntä kohtaan kohdistama sensurointi on osa laajemmasta sensuurista nykyiseen hallintoon kriittisesti suhtautuvia ajattelijoita ja kulttuurivaikuttajia vastaan.

[Teksti: Ana María Gutiérrez Sorainen]

Espanjalainen El País -lehti oli päättänyt julkaista nicaragualaisen runoilijan Carlos Martínez Rivasin kokoelman osana kirjasarjaa, jonka on määrä tulla myyntiin ensi kesänä. Kirjan arvostelijaksi El País oli valinnut Sergio Ramírezin. Nicaraguan kulttuuri-instituutti ei suostunut tähän ja ehdotti erästä toista espanjalaista kirjailijaa kirjan arvostelijaksi. El País päätti olla julkaisematta Carlos Martínez Rivasin kokoelman tämän erimielisyyden seurauksena ja protestina Daniel Ortegan hallinnon sensuuritoimia vastaan.

Vuoden 2008 aikana runoilija Ernesto Cardenal, laulaja Carlos Mejía Godoy ja toimittaja Carlos Fernando Chamorro ovat joutuneet vastakkain nykyisen hallinnon kanssa.

 Nicaraguan kulttuuri-instituutin mukaan El País sensuroi Martínezia. Saman lähteen mukaan Ramírez käyttää asiaa henkilökohtaisesti hyväkseen mainostemppuna ja koko jupakka on osa mediasotaa vasemmistolaista hallitusta vastaan.

Sergio Ramírez toimi varapresidenttinä vallankumousvuosina 80-luvulla. Hän on ollut myös sandinistipuolueen kansanedustaja. Vuonna 1990 Ramírez oli sandinistisen Daniel Ortegan varapresidenttiehdokkaana ja he hävisivät vaaleissa Violeta Chamorrosille. Sen jälkeen hän erosi puolueesta.

Ramírez on myös Sandinistiuudistusliikkeen perustaja, jonka presidenttiehdokkaana hän oli vuoden 1996 vaaleissa, jolloin hän ei menestynyt ja jätti politiikan. Viime aikoina Sergio Ramírez on julkisuudessa kritisoinut kovin sanoin nykyistä hallintoa. Sergio Ramírez on Nicaraguan nykyhetken merkittävimpiä kirjailijoita ja hänen kirjojaan on käännetty monille kielille. Tuorein teos on poliisinovelli El cielo llora por mí, vapaasti käännettynä ”Taivas itkee vuokseni”, joka julkaistiin joulukuun puolessa välissä. Aiempaan tuotantoon kuuluvat muun muassa muistelmateokset Estás en Nicaragua, Adiós muchachos ja novelli Mil y unas muertes.

 Merkittävät kirjailijat ympäri maailmaa ovat allekirjoittaneet vastalauseen Sergio Ramíreziin kohdistettua sensuuria vastaan. Allekirjoittaneiden joukossa ovat muun muassa Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut kolumbialainen Gabriel García Márquez ja Meksikon yksi suurimmista nykypäivän kirjailijoista Carlos Fuentes.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.