Bolivia: Uusi perustuslaki sai kansan kannatuksen

Posted: 26.1.09 in +Bolivia

Bolivialaiset ovat hyväksyneet Evo Moralesin hallituksen esittelemän uuden perustuslain selvällä äänten enemmistöllä 25.1. järjestetyssä kansanäänestyksessä.

 

– Kolonialistinen valta päättyy nyt ja uusi Bolivia on perustettu, julisti presidentti Morales La Pazissa kansanäänestyksen ääntenlaskun alkuvaiheessa. Äänestysulos oli jo selvästi perustuslain puolella, vaikka Moralesin kannatusalueiden ääniä oli laskettu vasta vähän. Tämän hetkisten tietojen mukaan perustuslakia kannatti noin 62 prosenttia bolivialaisista. Äänestämässä kävi peräti 85 prosenttia äänioikeutetuista.

 

Uusi perustuslaki vahvistaa Bolivian alkuperäisasukkaiden asemaa maan kaikissa maakunnissa. Vähemmistökansallisuudet saavat lisää parlamenttipaikkoja ja lisää alueellista hallintovaltaa. Muun muassa maan oikeuslaitoksen tuomareista 50 prosenttia pitää edustaa alkuperäiskansoja. Valtaa hajautetaan paikalliselle tasolle ja taataan alkuperäiskansojen osuus paikallishallinnossa. Maan kaksikamarinen kongressi muutetaan yksikamariseksi kansalliskokoukseksi.

 

Armeijan ja kansallisen poliisiin tehtävät selkiytetään siten, että armeijan vastuulle tulee vain ulkoinen turvallisuus ja poliisi huolehtii maan sisäisistä asioista kuten rikollisuus, liikenne, turismi ja yleinen järjestys.

 

Laki poistaa katolisen kirkon erityisaseman luonnonuskontoihin verrattuna. Valtio saa lisää päätösvaltaa Bolivian raaka-ainevaroista, joten uusi perustuslaki tukee käytännössä nykyisen hallituksen omaksumaa kansallistamispolitiikkaa ja kaventaa ylikansallisten yhtiöiden vaikutusvaltaa. Lain hyväksyminen merkitsee myös tukea 21. vuosisadan sosialismille.

Presidentti voidaan valita myös toiselle kaudelle. Seuraavat presidentin vaalit ovat joulukuussa 2009.

 

Myönnytyksenä opposition vaatimuksille hallitus ja parlamentti siirtyvät La Pazista Sucreen ja Sucrelle myönnetään pääkaupungin asema.

 

Perustuslain yhteydessä äänestettiin myös maareformista. Ehdotuksessa oli kaksi vaihtoehtoa yksityisen maaomistuksen katoksi: joko 5000 tai 10 000 hehtaaria. 5000 hehtaaria sai 70 – 80 prosentin kannatuksen.

 

Uutta perustuslakia ja presidentti Moralesin politiikkaa kannattavat erityisesti Bolivian alkuperäisasukkaat ja vähävaraiset kansalaiset. Opposition kannatus keskittyy lähinnä varakkaammille alueille ja suuriin kaupunkeihin. (MLS – vunet.org)

Kommentointi on suljettu.