Musta kulta Amazonin sademetsien suojissa

Posted: 1.12.08 in +Ecuador

Ecuadorin sademetsien suojissa on vielä hyödyntämättömiä öljyesiintymiä, jotka maa lupaa jättää rauhaan, jos sille maksetaan niistä korvaus. Suomen Kuvalehti kirjoittaa numerossa 46 artikkelissa Pelasta sademetsä – maksa Ecuadorille Yasunín kansallispuiston öljyesiintymästä, jonka arvioidaan sisältävän satoja miljoonia barreleita raskasta öljyä.

 

Ecuador lupaa jättää esiintymän hyödyntämättä, jos muut maat maksavat sille 350 miljoonaa dollaria vuodessa seuraavan kymmenen vuoden ajan. Summan arvioidaan olevan noin puolet öljyesiintymän arvosta.

 

Yasunín kansallispuisto käsittää vajaat miljoona hehtaaria poikkeuksellisen monimuotoista, lähes koskematonta sademetsää. Muut maat ovat painostaneet Ecuadoria jättämään öljyn pumppaamatta. Ecuadorin nykyinen presidentti Rafael Correa on toistaiseksi jättänyt öljyn rauhaan, mutta todennut, että ”Ecuador ei pyydä hyväntekeväisyyttä, mutta pyytää kansainvälistä yhteisöä osallistumaan uhraukseen”.

 

Jos öljyn pumppaaminen aloitetaan, sillä on vaikutuksia myös eristyksissä elävien alkuperäiskansojen elämään. Teiden rakentamisen myötä he joutuvat tekemisiin muualta tulevien ihmisten kanssa ja tätä kautta intiaaniyhdyskuntiin tulisi esimerkiksi sairauksia, joita siellä ei ole tähän asti ollut. (SM)

 

Lähde: Suomen Kuvalehti nro 46, 14.11.08 Pelasta sademetsä – maksa Ecuadorille, www.suomenkuvalehti.fi

 

Mainokset

Kommentointi on suljettu.