Venezuelassa äänestettiin vilkkaasti

Posted: 25.11.08 in +Venezuela

Venezuelan paikallisvaaleissa 23.11. valittiin uudet kuvernöörit 22 osavaltioon ja lisäksi käytiin pormestarin- ja paikallishallinnonvaalit. Hallitusta tukevat puolueet voittivat 17 osavaltiossa ja oppositio vei kuvernöörinpaikan viidessä osavaltiossa.

 

teksti: Gustavo Garcia

 

Venezuela on 23 osavaltiosta muodostunut liittotasavalta. Ennen vaaleja opposition hallussa oli kuuden osavaltion johtopaikat. Osavaltioiden värikartassa tapahtui kuitenkin muutoksia: ennen vaaleja hallituksen edustajien hallitsemista osavaltioista kolme on nyt opposition käsissä. Aikaisemmin oppositiolle uskollisista osavaltioista taas neljä pukeutui hallituksen punaiseen väriin. Pormestarienvaaleissa hallitus menetti Caracasin merkittävän ylipormestarin viran oppositiolle.

 

Äänestysaktiivisuus nousi yli 65 prosenttiin, mikä Venezuelassa on erittäin hyvä saavutus. Chávezin PSUV -puolue sai 5 300 000 ääntä opposition joutuessa tyytymään alle neljään miljoonaan. Edellisiin vaaleihin verrattuna oppositio menetti yli 300 000 ääntä, kun taas hallitus sai taakseen yli miljoona äänestäjää enemmän kuin edellisellä kerralla.

 

Vaalitulos todistaa, että venezuelalaiset haluavat jatkaa 21. vuosisadan sosialismin rakennusprojektia. Toisaalta hallituksen ja opposition kannatuksen aaltoilu eri osavaltioissa kertoo siitä, että kyseessä on normaali, terve demokratia, jossa poliittiset valtasuhteet vaihtelevat ja vaalivoitot ja -tappiot seuraavat toinen toistaan.

Kommentointi on suljettu.