Costa Rica kehittää suhteita Kiinaan

Julkaistu 25.11.08 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Costa Rica

Costa Rica, keskiamerikkalainen 4,2 miljoonan asukkaan tasavalta Nicaraguan ja Panaman naapurina, sanoi 1.6.2007 irti Taiwanin kanssa 63 vuotta voimassa olleet diplomaattisuhteet. Taiwan on nyt korvattu Kiinan Kansantasavallalla, jonka presidentti Hu Jintao vieraili 110 henkilöä käsittävine asiantuntijadelegaatioineen Costa Ricassa 17.11.2008.

 

Vierailun yhteydessä neuvoteltiin suuri talouspaketti maiden välillä. Siihen kuuluu muun muassa Costa Rican valtiollisen öljynjalostamon modernisointi ja muuttaminen maiden väliseksi yhteisyritykseksi. Sen kapasiteetiksi tulee nykyisen 25 000 barrelin sijasta aluksi 60 000 barrelia raakaöljyä päivässä, myöhemmin 250 000 barrelia. Raakaöljy tulee Venezuelasta, ja jalostustuotanto tulee palvelemaan koko Keski-Amerikkaa, jossa on 7 valtiota.

 

Costa Rica tulee viemään Kiinaan hedelmiä, hedelmäjuomia, kalaa ja olutta. Kiina antaa lainoja costaricalaisille pankeille. Costa Ricaan perustetaan Kiinan kulttuuri- ja kielikeskus, kauppa- ja jakelukeskus sekä liikunta- ja urheilukeskuksia.

 

Merkittävin yleissopimus tulee olemaan maiden välille vuosina 2009 – 2010 solmittava vapaakauppasopimus.

 

Sopimukset eivät tule sisältämään sotilaallisia artikloita, sillä Costa Ricalla ei ole vuodesta 1948 ollut armeijaa, ilmavoimia eikä sotalaivastoa.

 

Costa Rican vienti Kiinaan on kasvanut viime vuosina 11 prosenttia ja tuonti 4 prosenttia. Costa Rican kaupalliset siteet Yhdysvaltoihin ovat heikentyneet. Puolet Costa Rican viennistä suuntautui USAan vuonna 2002; vuonna 2007 enää kolmasosa.

 

Costaricalaisessa gallupissa vuonna 1987 USA:n mainitsi ”Costa Rican parhaana ystävänä” 58 prosenttia vastaajista. Tämän vuoden heinäkuussa prosenttiosuus oli enää 29, Kiinan Kansantasavallan hengittäessä niskaan 25 prosentin kannatuksella ”parhaana ystävänä”. (TP)

Kommentointi on suljettu.