LINKKI: Luonto voitti Ecuadorissa

Julkaistu 23.11.08 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Ecuador

Ecuadorin uudessa, syyskuussa hyväksytyssä perustuslaissa määritellään ihmisen ja luonnon suhde ensimmäistä kertaa niin päin, että planeettamme ekologinen hyvinvointi on inhimillisen elämän perusta, Olli-Pekka Haavisto kirjoittaa Voima-lehden uudessa verkkojulkaisussa Fifissä.

 

Ecuadorin uuden perustuslain ensimmäisessä artiklassa todetaan: ”Luonnolla eli Pachamamalla, jossa elämä uusiutuu ja on olemassa, on oikeus olla olemassa ja pysyä sekä ylläpitää ja luoda uudelleen sen eläviä kiertokulkuja, rakenteita, toimintoja ja sen evoluutioprosesseja. Jokainen henkilö, kansa, yhteisö ja kansallisuus on pätevä vaatimaan luonnon oikeuksien tunnustamista julkisissa elimissä.”

 

Jatkossa Haavisto kiistää, että tämä vallankumouksellinen perustuslaki olisi mitenkään sosialismin ansiota ja häntä harmittaa, että Latinalainen Amerikka on ”kiusallisesti sosialismiin kallellaan”.

Kirjoittajalta voisi kysyä, olisivatko Latinalaisen Amerikan aikaisemmat oikeistohallitukset tai sotilasdiktatuurit koskaan lakanneet röyhkeästi polkemasta sekä ihmisten että luonnon oikeuksia.

 

Artikkelin loppuosassa Haavisto ansiokkaasti kritisoi länsimaisen median uutisotsikoita Ecuadorin perustuslaista. (MLS)

 

http://www.fifi.voima.fi/artikkeli/Luonto+voitti+Ecuadorissa/52

Kommentointi on suljettu.