Nicaragua kunnallisvaalien jälkeen

Julkaistu 12.11.08 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Nicaragua

Sunnuntaina 9.11. nicaragualaiset valitsivat uusia valtuutettuja sekä pormestareita ja varapormestareita 146 kunnalle.

[teksti: Ana María Gutiérrez Sorainen]

Nicaraguassa oli 3,5 miljoonaa äänioikeutettua. Kunnallisvaaleissa oli mukana viisi puolueryhmittymää, josta merkittävimmät olivat vallassa oleva Sandinistinen puolue FSLN ja oppositiossa oleva Liberaalipuolue PLC.

Vaalipäivä sujui rauhallisesti. Sandinistit voittivat ylivoimaisesti koko maassa. He saivat 64 prosenttia koko maan äänistä. Liberaalit saivat 34 prosenttia ja 2 prosenttia jäi muille puolueille.

Kiinnostavin vaalitaistelu oli tietenkin Managuan pormestarin paikka, joissa ehdokkaina olivat entinen kolminkertainen nyrkkeilyn maailmanmestari, sandinisti Alexis Argüello ja entinen pankkiiri ja presidenttiehdokas, liberaali Eduardo Montealegre.

Sandinisti Alexis Argüello voitti 51 prosenttia äänistä. Heti tulosten jälkeen Eduardo Montealegre, joka sai 46 prosenttia äänistä, järjesti tilaisuuden omassa kodissaan. Hän syytti sandinisteja vaalivilpistä ja vaati tukijoidensa kanssa uutta äänten laskentaa.

Tyytymättömät liberaalit lähtivät Managuan kaduille ja järjestivät mellakoita ja käyttäytyivät väkivaltaisesti sekä sandinisteja että poliisia kohtaan. Kaksi ihmistä kuoli ja yksi nuori on yhä sairaalassa. Leonin kaupungissa tilanne on samanlainen. Liberaalit eivät suostu hyväksymään sandinistien voittoa ja marssivat kaduilla.

Sandinistit juhlivat voittoaan. Tuttavani kertoivat puhelimessa, että voitto perustuu sandinistisen hallinnon toteuttamiin kehitysohjelmiin maaseudulla ja kaupungeissa. Esimerkiksi maaseudulla on käynnistynyt lasten ravitsemus- ja terveysohjelma, jonka tarkoituksena on taata sairaanhoito 0-6-vuotiaille lapsille. Aliravituille lapsille tarjotaan ohjelman puitteissa ruokaa. Lisäksi koulujen yhteyteen on perustettu puutarhoja, joiden antimista valmistetaan lapsille kouluruokaa.

Venezuelasta on tuotu muun muassa öljyä ja kodinkoneita, jotka köyhät ovat saaneet ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi. Eräs nuori opiskelija kertoi Tele Sur -kanavan uutisissa, että köyhät ovat äänestäneet heidän asioitaan ajavaa puoluetta.

Heti vaalien jälkeen sandinistit kutsuivat kaikkia poliittisia tahoja yhteistyöhön, vaikka samalla moittivat oppositioita yhteiskunnan vakauden vaarantamisesta. pari päivää vaalien jälkeen Venezuelan presidentti Hugo Chavez moitti Yhdysvaltojen hallitusta Nicaraguan asioihin puuttumisesta. Yhdysvaltojen suurlähettiläs Managuassa vaati uutta ääntenlaskentaa.

Kommentointi on suljettu.