Poliittiset kiistat repivät Nicaraguaa

Posted: 1.11.08 in +Nicaragua

Nicaraguan poliittinen kenttä on äärimmilleen polarisoitunut. Luotettavaa tietoa maan tapahtumista on kuitenkin vaikea saada, koska lehdistö on taloudellisen eliitin käsissä.

 

Nicaraguan poliisijoukot valtasivat lokakuun lopulla eri kansalaisjärjestöjen toimistoja, kuten naisasialiikkeen (Movimiento Autónomo de Mujeres) ja Cinco-säätiön  toimistot. Daniel Ortegan hallitusta kannattavien tiedotusvälineiden mukaan kansalaisjärjestöjä syytetään muun muassa rahanpesusta. Syytettyjen joukossa on merkittäviä kansalaisaktivisteja ja toimittajia, kuten maassa arvostettu Carlos Fernando Chamorro.

 

Carlos Fernando Chamorro on suositun ajankohtaisiin ja poliittisiin asioihin keskittyvän televisio ohjelman Esta Semanan juontaja. Chamorro on myös kansainvälisesti tunnettu Confidencial–lehden päätoimittaja ja edellä mainitun Cinco-säätiön johtaja.

 

Tutkivan journalismin avulla Carlos Fernando Chamorro on tuonut julkisuuteen epäilyttäviä bisneksiä, joihin Ortegaa lähellä olevat henkilöt näyttävät sekaantuneen. Esimerkki tästä on se, että matkailun edistämisyrityksen johtohenkilöitä on painostettu mafiatyyliin rahan saamiseksi.

 

Hallituksen näkökulmasta naisjärjestöjen syntinä on kampanjointi aborttikieltoa vastaan. Nicaraguan merkittävin naisjärjestö AMNLAE on myös joutunut Ortegan hallituksen painostuksen kohteeksi. Ortegan kannattajat ovat myös perustaneet kilpailevan naisjärjestön AMNLAE:lle.

 

Tietoa kansalaisjärjestöihin ja yksityishenkilöihin kohdistuneista toimista on ollut saatavilla opposition äänikannattajien lehdistä. Nicaraguan lehdistön ongelma on, että se on hyvin keskittynyt taloudellisen eliitin omistukseen. Nicaraguan päälehdet El Nuevo Diario ja La Prensa ovat Chamorron suvun käsissä. Carlos Fernando Chamorron Confidencial –lehti kuuluu samaan sarjaan.

 

Daniel Ortegan hallituksella ei ole varteenotettavia sanomalehtiä. Tietoa Ortegan hallituksen saavutuksista ei ole ulkomailla helposti saatavissa. Myöskään tavallisten nicaragualaisten mielipiteitä maan hallituksen tekemisistä ei saa juuri mistään.

 

Nicaraguan poliittinen tilanne on menossa huolestuttavaan suuntaan. Maltillisempia ääniä ei kuulu tai heitä ei anneta kuulua. Eikä se välttämättä ole vain maan hallituksen syy. (AMGS)

Kommentointi on suljettu.