Bolivia: Kansanäänestys uudesta perustuslaista myötätuulessa

Posted: 23.10.08 in +Bolivia

Bolivian kiistellyn uuden perustuslain hyväksyntä tai hylkääminen kansanäänestyksellä on virallisesti päätetty. Kaikki suurimmat poliittiset puolueet päättivät yksimielisesti lokakuun 21. päivänä, että kansanäänestys tullaan pitämään 25. tammikuuta. Mukana oli myös suurin oppositiopuolue, oikeistolainen Podemos, joka oli aiemmin vastustanut äänestystä.

 

Presidentti Evo Morales ja kansanliikkeet juhlistivat tapahtumaa suurella maanlaajuisella viikon kestäneellä marssilla, johon osallistui noin 100.000 henkeä. Morales osallistui marssiin ja kansankokoukseen henkilökohtaisesti 20 tunnin ajan. Hän marssi 9 tuntia kansanjoukkojen kanssa ja odotti kärsivällisesti kongressin päätöstä La Pazin keskustassa pidetyssä kansanäänestystä puoltavassa mielenosoituksessa 11 tunnin ajan. Bolivian kongressi oli järjestänyt historiallisen istuntonsa tavanomaisesta poiketen ulkotiloissa, jotta se kuvastaisi avoimuutta ja kansanvaltaisuutta, jota istunnon oli määrä vahvistaa.

 

Yhdistyneitten Kansakuntien ja Amerikan valtioiden järjestön (OAS/OEA) edustajat ovat sovun saavuttamisesta mielissään. OEA:n Raúl Lagos kutsuu tapahtunutta historialliseksi voitoksi Bolivialle. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon onnitteli Bolivian hallitusta ja oppositiota tästä ratkaisevasta askeleesta demokraattisen tulevaisuuden puolesta.

 

Bolivian kapinalliset maaherrat Santa Cruzin, Benin ja Chuquisacan maakunnissa vastustivat kansanäänestyksen pitämistä viimeiseen saakka, mutta Podemos -puolue on viimeaikaisten tapahtumien seurauksena ottanut etäisyyttä heihin ja laittomuuksiin, jotka yleisesti samaistetaan heidän edustamiinsa intresseihin.

 

Podemos -puolueen johtajan Tuto Quirogan mukaan viimeaikaiset muutokset perustuslain tekstiin estävät sen, että uusi perustuslaki tukisi ”totalitarismia” ja siksi ei ole syytä käynnistää kampanjaa ei-äänen kannattamiseksi. Uutistoimisto Reuters esittää takinkäännön syyksi rajoitukset presidentin uudelleenvalitsemisen suhteen.

 

Aiemman ehdotuksen mukaan Evo Morales voisi osallistua presidentinvaaleihin vielä kahteen kertaan, mutta nyt sovitun mukaan enää vain kerran. Sekä aiemmassa versiossa että nyt hyväksytyssä esitetään presidentin valtakausiksi enintään kahta, mutta erimielisyys koski nimenomaan Moralesia. Aiemmassa versiossa ehdotettiin, että kausien laskeminen aloitettaisiin perustuslain voimaantulosta ja silloin järjestettäisiin presidentinvaalit.

 

Kysymys Moralesin uudelleenvalintojen määrästä on kuitenkin vain pieni yksityiskohta uudessa perustuslaissa. Mahdollisesti sitä tuodaan esiin Podemosin lausunnoissa ja pohjoisamerikkalaisille intresseille ystävällisten uutistoimistojen tiedotteissa vain tekosyynä. Pikemminkin näyttää siltä, että Podemos on todennut, että on turha taistella tuulimyllyjä vastaan. Kapinalliset maaherrat ovat eri mieltä ja käynnistävät välittömästi ei-kampanjan. Vaikuttaa kuitenkin erittäin epätodennäköiseltä, että kansanäänestys hylkäisi uuden perustuslain. (JU – ABI, Reuters)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.