Alkuperäiskansojen veri vuotaa Kolumbiassa

Posted: 16.10.08 in +Kolumbia

Kolumbian laittomat puolisotilaalliset aseistetut joukot tappoivat 28.9. alkuperäiskansanjohtajan Raúl Mendozan tämän kodissa. Kaksi viikkoa myöhemmin aseistettu mellakkapoliisi kävi mielenosoittajien kimppuun helikoptereilla ja tankeilla vahvistettuna ja haavoitti vakavasti ainakin 23 marssijaa, kun 12 000 alkuperäiskansalaista ja pientalonpoikaa marssi Pan American valtatiellä Caucan maakunnassa rauhanomaisesti.

Mielenosoittajat marssivat valtiovallan harjoittamaa kuolemanpolitiikkaa ja monikansallisia yhtiöitä vastaan perusoikeuksiensa, vapauden, autonomian ja oikeudenmukaisen maanjaon puolesta. Mellakkapoliisin väkivalta viedään yleisamerikkalaiseen tuomioistuimeen.

Viimeisen seitsemän vuoden aikana noin 1125 alkuperäiskansalaista on tapettu, 18 alkuperäiskansaa on sukupuuton partaalla, 450 000 ei ole maata, yli 600 lasta Chocon alueella on kuollut aliravitsemukseen ja hoidettavissa oleviin tauteihin, kolme miljoonaa kolumbialaista on paennut maasta, 400 000 perhettä on menettänyt kotinsa, neljän miljoonan kodit on siirretty paikaltaan muualle, 30 000 henkilöä kadonnut, 5 000 tuomioistuinten ulkopuolista kuolemantuomiota pantu täytäntöön ja satoja opettajia, lehtimiehiä ja ammattiyhdistysaktiiveja tapettu.

Noin kuusi miljoonaa hehtaaria parasta maata on huumeparonien, poliitikkojen ja paramilitaaarien hallussa. USA:n, Kanadan ja EFTA/EECn kanssa solmitut vapaakauppasopimukset ovat omalta osaltaan raivanneet tietä alkuperäiskansojen oikeuksien, kulttuurien, tietojen, maiden ja
taloudellisten arvojen ryöstöön, pakkotyöhön, syrjäyttämiseen ja suoranaiseen terroriin.

Näin jatkuu jo 516 vuotta kestänyt alkuperäisväestön sorto. Sitä vastaan noustaan jälleen kerran näinä päivinä. (Timo Partanen)

Kolumbian kansallinen alkuperäisjärjestö
http://www.onic.org.co
http://www.cric-colombia.org

Mainokset

Kommentointi on suljettu.