Bolivia voittamassa kriisin toisten Etelä-Amerikan maitten avustuksella

Posted: 17.9.08 in +Bolivia

Bolivian kriisi kärjistyi 11.-12.9. väkivaltaisuuksiin Pandon maakunnassa. Kriisin vakavuuden johdosta Etelä-Amerikan Kansainliitto UNASUR kokoontui Chilessä. Neuvottelut Bolivian hallituksen ja opposition välillä ovat alkaneet rakentavissa merkeissä, kuitenkin ilman Pandon maaherraa, jonka armeija on vanginnut syytettynä väkivaltaisuuksista.

 

[Teksti: Juha Uski]

 

Pohjoisessa Pandon maakunnassa puolisotilaalliset joukot tekivät yllätyshyökkäyksen maanviljelijöitten protestikulkueen kimppuun. Kuten tavallista, kulkueessa oli mukana myös naisia ja lapsia. Murhaajajoukkio ampui kulkuetta revolvereilla ja konekivääreillä ja heitti räjähteitä heidän päälleen. Kuolinuhreja on ainakin 15, haavoittuneita 37 ja kadonneita yli sata. Tapahtumapaikalla oli joki, jonka poikki ihmiset yrittivät paeta, joten mahdollisesti joesta poimitaan vielä lisää ruumiita. Useimmat kadonneet ovat kuitenkin todennäköisesti edelleen kauhuissaan piileskelemässä. Tapauksesta on videokuvaa, jossa kuuluu ampujien rasistisia huutoja: ”Tuolla on lisää inkkareita.”

 

Hallitus julisti Pandon alueelle poikkeustilan ja perustuslain mukaan tällainen poikkeustila antaa armeijalle valtuudet vangita epäiltyjä. Yksi verilöylyn toimeenpanijaksi epäillyistä sattuu olemaan Moralesin sosialistisia suunnitelmia vastustava maaherra Leopoldo Fernández Ferreira, jonka armeija poimi kotoa tiistaina ja kuljetti La Paziin.

 

Silminnäkijöitten mukaan puolisotilaalliset joukot liikkuivat alueella Pandon maakunnan julkisen hallinnon autoilla. Jotkut silminnäkijöistä myös väittävät, että maaherra Fernández on palkannut perulaisia ja brasilialaisia palkkamurhaajia ja maksanut poliisille, etteivät puuttuisi tapahtumiin.

 

UNASURin kriisikokous Chilessä

 

Etelä-Amerikan Kansainliiton eli UNASURin tämänhetkinen puheenjohtaja, Chilen presidentti Michelle Bachelet oli kutsunut kaikkien jäsenmaitten presidentit hätäkokoukseen Santiago de Chileen 15.9. käsittelemään Bolivian tilannetta. Paikalle saapuivat Cristina Fernández (Argentiina); Luiz Lula da Silva (Brasilia); Álvaro Uribe (Kolumbia); Rafael Correa (Ecuador); Fernando Lugo (Paraguay); Tabaré Vázquez (Uruguay), Hugo Chávez (Venezuela), sekä itse Bolivian presidentti Evo Morales. Perun presidentti Alan Garcíaa edusti ulkoministeri José Antonio García Belaúnde ja Surinamia ja Guyanaa maitten suurlähettiläät.

 

Etelä-Amerikan maitten yhteenliittymä antoi julistuksessaan täyden tukensa presidentti Moralesille ja toi esiin, että mitään vallankaappausyrityksiä, laillisen järjestyksen järkyttämistä tai Bolivian alueellisen yhtenäisyyden vastaisia toimia ei tulla hyväksymään.

 

Pandon verilöylyn suhteen vaadittiin toteuttajien tuomista oikeuden eteen ja sovittiin, että UNASUR lähettää puolueettoman latinalaisamerikkalaisen tutkimusryhmän Pandoon ottamaan selvää tapahtuneesta.

 

UNASURin kokous osoitti myös tukensa Bolivian hallituksen ja oppositiossa olevien maaherrojen välisille neuvotteluille. Neuvottelujen etenemisen ehtona tulee olla lainmukaisuuden kunnioittaminen ja useissa kaupungeissa vallattujen julkisten virastojen palauttaminen julkishallinnon työntekijöitten käsiin.

 

Chilen presidentinlinna La Moneda, jossa kokous pidettiin, on surullisen kuuluisa siellä 11.9.1973 tapahtuneesta sotilasvallankaappauksesta, jossa Chilen presidentti Salvador Allende murhattiin. Sen toteuttajat olivat CIA:n kouluttamia. Chilen vasemmisto olikin UNASURin kokouksesta varsin mielissään. ”Tämä kokous on selkeä merkki Yhdysvaltain hallitukselle, että kansat eivät ole enää yksin, vaan olemme yhdistyneet estääksemme sekaantumiset, salaiset operaatiot ja yritykset hallita kaukaisten kansojen kohtaloita. Yhdysvallat tulee huomaamaan, että maailma on muuttunut, eivätkä he enää kykene aiheuttamaan eri puolueitten välistä jakautumista Boliviassa eivätkä missään muussa eteläamerikkalaisessa maassa,” chileläinen vasemmistopoliitikko Tomás Hirsch arvioi tilannetta.

 

Neuvottelut opposition ja hallituksen välillä alkaneet

 

Pandon maaherra vietiin siis vankilaan 16.9. epäiltynä avustuksesta joukkomurhaan. Kaikesta huolimatta Bolivian hallituksen ja muitten itäisten maakuntien oppositiomaaherrojen kanssa 12.9. alkanut neuvotteluprosessi etenee.

 

Benin, Santa Cruzin, Tarijan ja Cochabamban maakuntien maaherrojen yhteenliittymän Conalden edustajana neuvotteluissa hallituksen kanssa on toiminut Tarijan maaherra Mario Cossío. Cossío ja Morales tapasivat 16.9. ja sekä hallituksen että Conalden edustajat allekirjoittivat sopimuksen neuvotteluista, jotka pidetään Cochabambassa torstaina 18.9. Neuvotteluissa on kolme pääaihetta: kaasu- ja öljytuotannon suora verottaminen, uusi perustuslaki, ja laillisen sopimuksen allekirjoittajien valitseminen.

 

Varapresidentti Lineran mukaan maakuntien täysi itsehallinto ja paremmat tulot maakunnille kaasu- ja öljyveroista voidaan toteuttaa melkein välittömästi. Mario Cossíon mukaan kaikki painostustoimenpiteet lopetetaan välittömästi, jotta neuvottelut saataisiin liikkeelle myönteisissä merkeissä. UNASURin vaatimat edellytykset julkisten laitosten paluusta normaaliin päiväjärjestykseen ja tiesulkujen lopettamisesta pyritään siis toteuttamaan.

 

Perustuslain suhteen on sovittu, että hallitus jäädyttää kansanäänestyskutsun käsittelyn kongressissa kuukauden ajaksi, jotta perustuslakiehdotusta voidaan sovitella näissä neuvotteluissa luotavan ”Suuren kansallisen sopimuksen” mukaiseksi.

 

Conalden ja Bolivian hallituksen 16.9. julkilausumassa todetaan myös, että Pandon verilöylyä tutkimaan asetetaan puolueettomat kansalliset ja kansainväliset ryhmät sekä kongressin komissio, joka lähtee välittömästi tapahtumapaikalle.

 

Torstain 18.9. neuvotteluissa tulee olemaan läsnä myös UNASURin, katolisen kirkon, Euroopan Unionin, Amerikan valtioiden järjestön (OAS/OEA) sekä Yhdistyneiden Kansakuntien edustajat.

 

Lähteet: ABI, http://www.tomashirsch.org

Mainokset

Kommentointi on suljettu.