Solidaarisuusjärjestöt vetoavat Miamin viisikon oikeuksien puolesta

Posted: 14.9.08 in +Kuuba

Joukko Latinalaisen Amerikan suomalaisia solidaarisuusjärjestöjä on allekirjoittanut vetoomuksen, joka on toimitettu mm. Yhdysvaltojen Suomen suurlähetystöön, lehdistölle, presidentti Haloselle ja ulkoministeriöön.

 

Vetoomus:

Gerardo Hernández, René González, Ramón Labañino, Antonio Guerrero ja Fernando González pidätettiin kymmenen vuotta sitten Miamissa. Heidät tuomittiin poliittisesti latautuneessa oikeudenkäynnissä pitkiin vankeusrangaistuksiin soluttautumisesta Floridassa toimiviin amerikankuubalaisten järjestöihin, joiden toteuttamissa terrori-iskuissa on kuollut yli 3 000 ja vammautunut pysyvästi yli 2 000 kuubalaista.

 

Viisikon ainoa rikos oli tietojen kerääminen uusien terroritekojen estämiseksi ja ihmishenkien suojelemiseksi. Kaikki kerätyt todisteet luovutettiin Yhdysvaltojen viranomaisille.

 

YK:n ihmisoikeuskomission työryhmä on todennut viisikon oikeudenkäynnin epäoikeudenmukaiseksi ja tuomiot laittomiksi. Siitä huolimatta heille ei ole myönnetty uutta oikeudenkäyntiä. Heidän kohtelunsa rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Ilman mitään syytä heitä on pidetty pitkiä jaksoja eristysselleissä ilman yhteyttä ulkomaailmaan ja kahdelta heistä on evätty koko kymmenen vuoden ajan oikeus tavata puolisoitaan, joiden viisumihakemukset Yhdysvallat on jatkuvasti evännyt.

 

Samaan aikaan Yhdysvallat on kieltäytynyt asettamasta syytteeseen maassa oleskelevia tunnettuja terroristeja kuten Orlando Bosch ja Luis Posada Carriles.

 

Vaadimme Yhdysvaltojen viranomaisia

 

  • takaamaan välittömästi Gerardo Hernándezille ja René Gonzálezille oikeuden tavata puolisoitaan
  • panemaan toimeen YK:n ihmisoikeuskomission päätöslauselman ja kumoamaan kaikkien viiden kuubalaisen vangin tuomiot
  • myöntämään viisikon puolustukselle valitusluvan korkeimpaan oikeuteen ja järjestämään heille puolueettoman oikeudenkäynnin
  • luovuttamaan Luis Posada Carrilesin Panamaan suorittamaan loppuun kesken jääneen vankilatuomionsa terrori-iskun suunnittelemisesta iberoamerikkalaisten maiden vuoden 2000 huippukokouksen yhteydessä ja Venezuelaan, jossa häntä syytetään kuubalaisen matkustajalentokoneen räjäyttämisestä.

 

Helsingissä 13.9.2008

 

Latinalaisen Amerikan solidaarisuusverkosto

Hands Off Venezuela – Finland ry

PAND Taiteilijat rauhan puolesta ry

Suomi-Kuuba-seura ry

Suomen toimikunta Miamin viisikon vapauttamiseksi

Kulttuurisilta Kuubaan -verkosto

 

Mainokset

Kommentointi on suljettu.