Venezuelan musiikki-ihme

Posted: 4.9.08 in +Venezuela

Helsingin Juhlaviikot toi elokuussa Suomeen huippunimen Latinalaisesta Amerikasta, Venezuelan Simón Bolívar -nuoriso-orkesterin. Sen kapellimestarina toimii maailman tämän hetken kuumin kapellimestarinimi, 27-vuotias Gustavo Dudamel. Suomalainen media oli ihastuksesta polvillaan näiden venezuelalaisten edessä. Helsinkiläinen valtalehtikin malttoi tämän kerran olla lisäämättä juttuihinsa sanoja ”diktaattori Hugo Chavez”, jotka se muutoin ymppää kaikkiin Venezuela-juttuihinsa, oli aihe mikä tahansa, vaikkapa vain matkailusivun juttu Caracasista.

[teksti: Marjaliisa Siira]

 

Venezuelan musiikki-ihmeestä, El Sistemasta, tiedetään nyt Suomessakin. Se on klassisen musiikin ilmainen koulutusjärjestelmä. Kapellimestari, muusikko ja yhteiskunnallinen vaikuttaja José Antonio Abreu perusti tämän alun perin puhtaasti sosiaalisen projektin vuonna 1975. Hän uskoi – ja uskoo edelleen – klassisen musiikin ja muunkin taiteen pelastavaan voimaan.

 

Köyhiä lapsia poimittiin kaduilta, heille annettiin soitin ja opetettiin soittamaan. Yle Teema esitti elokuussa liikuttavan dokumentin näistä El Sisteman lapsista. ”Musiikki on niin kaunista, että sen täytyy olla jumalan luomaa”, pohdiskeli pieni soittajapoika dokumentissa. Toinen pikku poika kertoi, että hän ei saa unta ilman selloaan. Dokumentti kertoi köyhien lasten suuresta rakkaudesta musiikkiin ja soittamiseen. Ei ihme, että Simon Bolivar -orkesterin soitto pursuaa innostusta ja iloa.

 

El Sistemassa opetus ei ole yksilöopetusta, se tapahtuu ryhmissä koko ajan. Se lisää sosiaalisuutta, kuria ja vastuuta, jota orkesterisoittajat tarvitsevat. Aikaisemmin lapsi sai vuoden harjoittelun jälkeen soittimen omaksi, mikäli innostui soittamisesta. Nykyään, kun El Sistemassa opiskelee jo 315 000 lasta, soittimen saavat lahjaksi vain kaikkein köyhimmät, muut joutuvat hankkimaan sen itse. Oppilaina on myös keskiluokan lapsia.

 

Kapellimestari Gustavo Dudamel itse on El Sisteman kasvatti. Hän aloitti musiikkiopinnot 4-vuotiaana Abreun johdolla. Nyt Dudamel on jo menestysputkessa: hän seuraa Esa-Pekka Salosta Los Angelesin filharmonikkojen ylikapellimestarina syyskuussa 2009.

 

Hän myös kouluttaa El Sisteman kapellimestareita. Dudamelin ”mestariluokalla” on tällä hetkellä 30 venezuelalaista nuorta. Los Angelesiin siirryttyään Dudamel aikoo levittää El Sistemaa siellä. Hän aikoo lahjoittaa soittimia ja musiikkiopetusta kaupungin köyhille lapsille.

 

Simon Bolivar -nuoriso-orkesteri on El Sisteman huipentuma. Se on kaikkien soittavien tai laulavien lasten haave Venezuelassa. Siihen valitaan 12 – 28 -vuotiaita ja mottona on ”Tocar y luchar” (soittaa ja taistella). Orkesteri konsertoi ympäri maailmaa erisuuruisina kokoonpanoina, mutta lähes aina normaalia sinfoniaorkesteria suuremmalla joukolla. Helsingissä vieraili 200 muusikon ryhmä, mutta dokumentissa näkyi jopa 800 soittajan ja satojen laulajien kuoron esiintyjäjoukko. Tämän valtaisan joukon esittäessä dokumentissa Händelin Messias-oratoriota, kuuntelemassa ollut oopperalaulaja Placido Domingo puhkesi kyyneliin – ja niin kävi tv:n äärellä olijallekin. Jälkeenpäin Domingo totesi olevansa hyvin liikuttunut nuorten korkeatasoisesta, innostuneesta esityksestä.

 

Helsingin konsertissa myös Esa-Pekka Salonen johti Simon Bolivar -orkesteria. Ohjelmassa oli mm. Salosen sävellys LA Variations. Toisessa Helsingin konsertissa orkesteri soitti Igor Stravinskyn Kevätuhrin ja Pjotr Tsaikovskin 5. sinfonian. Ohjelmisto siis ei ole mitään kevyttä klassista, vaan kattaa ammattimaisesti kaiken klassisen musiikin moderneihin säveltäjiin saakka. Tietysti Dudamel on ottanut ohjelmistoon runsaasti täällä päin vähemmän tunnettujen Latinalaisen Amerikan säveltäjien musiikkia. Orkesterin tavaramerkiksi on kuitenkin muodostunut pohjoisamerikkalaisen Leonard Bernsteinin Mambo, jota soittaessaan orkesteri tanssii Venezuela-pusakat päällään. Uskomaton näky!

 

Kuuluisa englantilainen kapellimestari Sir Simon Rattle on sanonut, että Venezuelassa on klassisen musiikin tulevaisuus. Hän ihmettelee myös, miksi muualla ei tehdä samaa. Seuraajia on kyllä alkanut tulla muutamiin vauraisiin länsimaihin. Abreun haaveena kuitenkin on, että koko Latinalainen Amerikka soittaa ja laulaa yhdessä jonain päivänä.

 

Lähteet: Soittaa ja taistella – Venezuelan musiikki-ihme/Yle Teema, Mambo! Dudamel Venezuelassa/Yle Teema, ym.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.