Bolivia: Perustuslaista äänestetään joulukuussa

Posted: 4.9.08 in +Bolivia

Bolivian hallitus vahvisti 2.9., että kansanäänestys uudesta perustuslaista pidetään 7. joulukuuta. Hallitus totesi samalla, että kansallisen vaalioikeuden kannanotto presidentti Evo Moralesin esittämää perustuslain vahvistamista vastaan on vailla laillisia perusteita. Yhteiskunnalliset liikkeet, alkuperäiskansojen johtajat ja lainlaatijat kannattavat äänestyksen järjestämistä, mutta opposition johtajat ovat sitä vastaan.

 

Santa Cruzin, Benin, Pandon, Tarijan ja Chuquisacan oppositiojohtajat kommentoivat Moralesin esitystä sanoen, että he eivät aio sallia äänestyksen järjestämistä heidän maakunnissaan. Moralesin puolueen MASin (Liike kohti sosialismia) johto vastasi tähän, että kansa kyllä äänestää maansa tulevaisuudesta, taantumuksellisten oppositiojohtajien protesteista huolimatta.

 

Uusi perustuslaki mahdollistaisi perusteellisia rakenteellisia muutoksia ja uuden, tasa-arvoisen Bolivian rakentamisen. Lailla määrättäisiin muun muassa rajoituksia yksityisten henkilöiden oikeuteen omistaa maata. Se sisältää myös tärkeitä säännöksiä, joilla luonnonvarojen ja julkisten palvelujen kansallistamista voidaan jatkaa. Se säätää sosiaaliturvan, esimerkiksi eläkkeiden, kehittämisestä ja koululaitoksen tukemisesta valtion varoin.

 

Monet tahot Boliviassa ovat vaatineet pitkään jatkuneen perustuslakiprosessin päättämistä. Paras tapa saada asia päätökseen demokraattisesti on järjestää siitä kansanäänestys, korostavat MAS -puolueen edustajat.

 

Itäisen Bolivian alkuperäiskansojen keskusjärjestö CIDOB aloitti välittömästi Moralesin ilmoituksen jälkeen nimienkeruun kannanottoon, jossa kongressia vaaditaan hyväksymään presidentin ehdotus kansanäänestyksestä. (MLS – Prensa Latina ym.)

Kommentointi on suljettu.